Home Coaching Lycklig oavsett vad + Rabatt

Lycklig oavsett vad + Rabatt

by Charlotta

Är det möjligt att vara lycklig och glad oavsett omständigheter? Kan man vara lika lycklig i en koja som i ett slott? Lika olycklig i baksätet på en limousine som i en buss? Lika ensam om man är världskänd som om man är okänd? Lika tillfredsställd med noll kronor på banken som med miljontals kronor på banken?

Onkel Toms Stuga pratar om sina egna erfarenheter, rädslor och tankar kring att ha och inte ha i veckans podd, och det får mig att tänka ytterligare ett varv på detta svåra ämne. För samtidigt som jag är övertygad om att lycka inte är en destination utan ett beslut så finns det vissa andra känslor som kan göra det där beslutet väldigt svårt.

En av de värsta bovarna i det sammanhanget tror jag är förlust och rädslan för förlust. Förlusten av något eller någon man har kär och som betyder mycket, eller rädslan för att förlora den eller det som är betydelsefullt kan göra att det känns omöjligt att nå fram till lycka och glädje.

Att själv fatta beslutet att göra sig av med det materiella överflödet är en helt annan upplevelse än att förlora det mot sin vilja. Väljer man ett minimalistiskt liv kan det säkert bidra till större lycka och frihet, förlorar man det mot sin vilja blir det väldigt mycket svårare att komma över själva förlusten och kunna hitta lycka och glädje igen. Märkväl, svårare, inte omöjligt.

Man blir inte lycklig av fler saker men man kan absolut bli olycklig av att, mot sin vilja, förlora saker, i alla fall tillfälligt. Man blir inte garanterat lycklig av att ha andra människor i sitt liv, men det är lätt att bli olycklig om de försvinner. Hur länge man hänger kvar vid känslan av förlust och sorg är, precis som alltid, ett val man gör.

Om man ingenting har så har man inget att förlora. Tillfredsställelsen och nöjet av att ha något, att ha relationer man uppskattar eller saker man tycker om, innebär alltid en risk att också förlora det. Om man inte står ut med risken av förlust så är enda sättet att vara utan.

I den insikten ligger kanske en av livets viktigaste lärdomar, att njuta och glädjas åt det man har medan man har det, oavsett hur lång eller kort den tiden är. På samma sätt som sandkornen i munkarnas mandala sopas ihop så snart den är klar. Att oro för att förlora det man har inte på något sätt förlänger tiden man får ha det, och att sorg över det man redan har förlorat gör att man även missar det man har just nu.

Om det här är något du känner att du vill jobba med för egen del, eller om du har andra saker du känner att det är dags att ta tag i på ett mer fokuserat sätt så är det ett gyllene tillfälle just nu.

Med anledning av bloggens tusende inlägg så lämnar jag hela 25% rabatt på all personlig coaching, även paketpriserna, som bokas och betalas från och med idag och fram till midsommar. Sista dagen att boka och betala med 25% rabatt är alltså midsommarafton.

Allt du behöver göra för att få rabatten är att ange att du läst på bloggen att du ska få 25% rabatt i samband med att du bokar.

/Charlotta

4 comments

Onkel Tom 22 maj, 2017 - 10:17

Hej Charlotta och tack för länken.

För mig handlar personlig utveckling mycket om att jobba med det som finns. Det som bjuds. Det som lätt går att göra något åt. Vi själva hamnar nästan alltid på första plats bland uppslagen som finns då. Om vi då inte kan pruta på våra självpåtagna måsten så driver vi allt längre bort från det som vi kan jobba med och våra möjligheter att göra något av det vi önskar försämras.

Charlotta 22 maj, 2017 - 11:24

Som vanligt intresserar vi oss för samma saker men ser det ur lite olika synvinklar. I det här läget i mitt liv upplever jag inte längre att jag har speciellt många självpåtagna måsten, om ens några. Mitt liv handlar numera om vad jag väljer, och det rör sig i allmänhet om mycket medvetna val.
/C

Majsan 29 maj, 2017 - 20:55

Har mycket funderingar kring detta och får till mig från andra runtomkring och på Facebook om att lycka kommer inifrån. Tror verkligen på detta och har jobbat hårt med mig själv att se det positiva i livet, tacksamhet, attraktionslagen etc…men jag når inte riktigt fram. Jag förlorade allt för några år sedan och håller på att komma tillbaka…sakta men säkert. Det som hänger över mig mest just nu är att vi har vid flera omgångar stått vid randen av hemlöshet. Så också nu… det var på håret förra året och kanske blir det så i höst. Det är så svårt att få en hyreslägenhet och det gör att jag och barnen får flytta runt… finns det något som du kan tipsa om som jag kan göra för att leva mindre oroligt. Har av olika anledningar bytt jobb också flera gånger de senaste åren. Är det inte så egentligen att det är normalt att vara lite orolig när man ständigt måste anpassa sig till förändringar man inte sökt själv…kan man verkligen vara fullkomligt lycklig ändå (massa nya arbetsplatser, 3 olika hem, skilsmässa och utmattningssyndrom, hypertyreos…på 4 år)…

Måste man inte ha åtminstone en grundtrygghet att stå på innan man kan bli lycklig?

Charlotta 29 maj, 2017 - 21:12

Hej Majsan! Jo, grundtrygghet behöver man ha för att vara lycklig, frågan är var man har sin grundtrygghet. För dem som lägger tryggheten i saker utanför sig själv så skapas ett beroende av dessa saker, medan yttre omständigheter är oväsentliga för att känna lycka för dem som har grundtryggheten inom sig. Vad krävs för att du ska uppleva grundtrygghet? Att ni har en permanent bostad, att du har en fast inkomst, att du har någon att dela livet med, något annat? Eller räcker det med vetskapen att du är så resursstark i dig själv att du har förmåga att lösa alla situationer du ställs inför, även de jobbiga och svåra? Det är den senare delen du ska fokusera på, att placera din grundtrygghet inom dig själv, för att kunna vara lycklig oavsett yttre omständigheter. Att förlita dig på dig själv och dina inneboende resurser och förmågor så mycket att du vet att du kommer att fixa även den knivigaste situation. Det är absolut normalt att vara orolig i en situation som du beskriver, men att är normalt gör det inte roligare. Oro är alltid bortkastad energi och onödigt slitage på kroppen, så kan man låta bli är det alltid att föredra.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI