Home Mental träning Människor som är positiva lever inte alltid enkla liv

Människor som är positiva lever inte alltid enkla liv

by Charlotta

Ibland verkar det som om människor utgår från att de som har en positiv inställning till livet, som väljer att fokusera på det som är bra istället för det som är dåligt och på möjligheterna istället för på svårigheterna, gör det för att de har ett lätt liv utan några problem och därför inte vet vad det innebär att ha det svårt eller må dåligt. Speciellt vanlig är den reaktionen från människor som själva befinner sig mitt i en svårighet och som mår dåligt, som upplever att livet är tungt och att det bara handlar om det ena problemet efter det andra.

Ibland kan man till och med stöta på människor som tar det som en personlig förolämpning om man pratar om att förändringen måste komma inifrån, att välmående handlar mer om inställning än om praktiska förutsättningar. Ofta får man då höra att man inte har en aning om vad man pratar om för att man själv har haft ett så enkelt liv och varit så priviligierad, för hade man verkligen vetat hur det känns att må så dåligt och ha det så svårt så hade man inte kunnat säga så. Det är synd, för bara för att man inte (längre) ser nattsvart på livet så betyder inte det att man lever ett enkelt eller privilegierat liv, det betyder bara att man har valt en annan utsiktspunkt, en som leder framåt.

Många av dem som numera har som mest positiv och ljus livssyn har det för att de en gång varit så djupt nere i eländet att de var rädda att de aldrig någonsin skulle se ljuset igen, och för att de bara med yttersta svårighet lyckades ta sig upp igen. De människorna ser ut att ha enkla och trevliga liv för att de varje dag väljer att fokusera på det positiva istället för det negativa, det vackra istället för det fula och möjligheterna istället för svårigheterna. Det betyder inte att de förnekar att svårigheterna finns utan bara att de inte längre låter dem ta över.

Istället för att se de människorna som ett hån eller ett hot mot den egna personen så borde man se dem som förebilder, har andra tagit sig ur ångest, depression, misär, sorg, förtvivlan, hopplöshet, ohälsa, mörker och elände så kan jag också. Istället för att söka sig till likasinnade som mår lika dåligt som man själv gör så att man kan grotta ner sig i eländet tillsammans, så bör man söka efter dem som har tagit sig ur det, och fråga dem hur de gjorde. Chansen är stor att samma metod kan fungera för andra också om de bara vågar öppna upp för möjligheten.

/Charlotta

4 comments

Marlene 7 november, 2015 - 17:38

Självömkan är ett gift som gör att man fastnar istället för att komma dit man vill vara. Att ta sig ur det är mycket vunnet. Att känna att man är värd att må bra och ha det bra.

Charlotta 7 november, 2015 - 18:28

Tack för dina tankar Marlene!
/C

Hanna 18 maj, 2016 - 18:22

Tack för detta inlägg. Har kommit upp efter ångest, nedstämdhet, inget hopp, m.m. Och vände det sakta, kom på hur jag skulle göra md mig själv. Nu strålar livet, som jag delat upp i 12 delar. Från början ville jag gifta mig med mannen, flytta till ett hus med honom och bo där hela livet, utvecklas därifrån, skapa mitt liv. Men det blev tvärtom. Flyttat många gånger, mannen och jag fick lämna varandra, jag hade för stora påtryckningar, till slut orkade jag inte med något. Åren har gått, turbulent många gånger, skakats om, ja livet har 12 pusselbitar. Nu först är jag uppe igen, trivs med livet, mig själv, ser allt helt positiv, finns inget som kan få ner mig igen, tolkar allt med glädje. Får se om det blir den första mannen igen. Liv nr 13, när jag flyttar dit, vart det nu är, då kommer jag aldrig att flytta igen. Där kommer jag att stanna. Och ta det lugnt, så som jag ville ha det från början!

Charlotta 18 maj, 2016 - 20:11

Det är stora förändringar och stor utveckling du har gått igenom, tack för att du delar med dig Hanna.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI