Home Personlig utveckling Människor som upplevt det goda

Människor som upplevt det goda

by Charlotta

Bara den som själv upplevt godhet kan bli snäll.

Ja, jag tror det är så. Har man någon gång i sitt liv känt sig översköljd av någon annans godhet och välvilja som inte kräver något tillbaks så tror jag chansen är mycket större att man blir en snäll människa. Om man däremot bara får uppleva elakhet, misstänksamhet, avund, ilska och illvilja så tror jag att risken är stor att man bildar sig en uppfattning om att det är så världen måste se ut och att det är det som krävs för att överleva och ta sig fram.

Tyvärr är världen på många håll redan så tuff att godhet och välvilja möts med misstroende och hånfullhet för man vågar inte tro att det kan vara på riktigt. Inte kan väl en främling vilja mig väl och göra något för mig utan anledning? Inte kan väl en helt okänd människa ta av sin egen tid och sina egna pengar och göra något för att jag ska få det bättre, eller bara för att jag ska bli glad? Är det verkligen möjligt?

Ja, det är ju det. Det ÄR möjligt och inte bara gör det gott i båda ändar, dvs både hos givaren och mottagaren, utan det startar också en helt underbar snöbollseffekt av människor som får uppleva godheten i världen, som får känna sig sedda, uppskattade, behövda och värdefulla, människor som känner hur bra de mår av den upplevelsen och som vill sprida den vidare.

Därför gör det mig så oändligt glad att se vad Matkassen har åstadkommit på denna korta tid och hur enormt stort gensvaret är. Jag kan inte låta bli att tänka att några av alla dessa barn som hamnat i kläm i samhället, som känt sig oviktiga och osynliga och kanske börjat leta efter uppmärksamhet på mindre lyckade ställen, tack vare Matkassens arbete har fått en glimt av den godhet som trots allt finns i människor och med det ett hopp för framtiden och därför kanske gör andra val.

Många kommenterar i trådarna på Matkassens sida vilket misslyckande det är för samhället att situationen ser ut som den gör, och det är naturligtvis helt sant. Men tänk samtidigt vilken triumf det är för dess invånare att där staten misslyckats ställer vi medmänniskor upp för varandra, en handling så mycket starkare och mer meningsfull än vad något statligt bidrag kan vara, för den kommer med värme direkt från hjärtat och med ett budskap om att det är okej, det är inte ditt fel, alla kan hamna snett ibland och behöva hjälp.

/Coachen

DSC00406

Powered by Calculate Your BMI