Home Personlig utveckling Människors egentliga värde

Människors egentliga värde

by Charlotta

Vad har du för värde? Vad har dina vänner för värde? Dina släktingar, grannar och kollegor, vad har de för värde? Den frågan är omöjlig att besvara innan vi har definierat vilken typ av värde vi pratar om. Om du till exempel letar efter en golfpartner så är de viktigaste värdena förmodligen ett bra golfspel och förmågan att småprata timmar i sträck, om du behöver reparera bilen så värderar du någon som är en skicklig bilmekaniker, vill du ha råd angående din ekonomi och aktier så är det du värderar högst förmodligen någon som har en ekonomisk utbildning och kan finansmarknaden medan om du har planer på att lägga om kosten och börja äta sundare så värderar du däremot kunskaper inom näring och hälsa högre.

Vi har alla olika talanger, kompetenser och kunskaper och våra förmågor värderas olika högt i olika sammanhag och vid olika tillfällen. Hur duktig kock du än är så är det inte till någon större nytta för någon som behöver hjälp med att beräkna ett matematiskt problem, och hur hög akademisk examen du än har så hjälper det inte dig om du inte är stark nog att lyfta av och på hjulen på bilen. Ingen människa kan allt och dina förmågor, hur fantastiska de än må vara, är olika mycket värda för olika människor och i olika sammanhang, så ser verkligheten ut och det är bara att acceptera, även om det kanske inte alltid är så roligt.

Det som däremot aldrig förändras är ditt värde som människa. Från den dag du föds till den dag du dör, och helt oberoende av vad du gör eller inte gör däremellan, så har du och jag och alla andra människor i världen ett mänskligt värde, och vad mer är – vi har alla samma mänskliga värde. Helt oberoende av förmågor, talanger, kompetenser och kunskaper så har vi alla ett och samma värde helt enkelt för att vi alla är människor.

Det betyder att den högst betalda, mest kända, mest uppskattade och mest kunniga personen har exakt samma människovärde som den okände, arbetslöse personen som sover på en bänk i parken och som ingen lägger märke till. Deras förmågor är kanske vitt skilda men deras värde som människor är precis detsamma.

Detta innebär också att det inte är fult att stå upp för sig själv och sina förmågor, för man gör det inte på bekostnad av någon annan. Om jag kan mer än du i en fråga så gör det inte mig till en mer värdefull människa, det betyder bara att jag kan mer än du i just den frågan. Våra människovärden är fortfarande desamma.

Det verkar som om de här olika typerna av värde lätt förväxlas nuförtiden och människovärde likställs med förmåga, att den som kan mest eller syns mest är mest värd, men så är det alltså inte. Som människa ska man inte någonsin behöva rättfärdiga sitt existentiella värde, för människovärdet är något alla har, hela tiden och lika mycket. Tänk på det nästa gång någon försöker få dig att känna dig mindre värd för att du inte förstår eller nästa gång du själv ser ner på någon som inte besitter dina kunskaper.

Förmågor speglar inte människovärdet, förmågor speglar bara förmågor medan människovärdet är detsamma hos alla.

/Charlotta

2 comments

Susann Andersson 17 maj, 2014 - 20:51

Det märks väldigt tydligt på min arbetsplats. Jag är sjuksköterska på medicinsk neurologavdelning. Hos oss plockas alla attribut av våra patienter. Här finns inga kostymer eller rolexklockor. Alla har samma blå mjukisbyxor och vita T-shirts och ljusblå kofta. Det syns inte längre vem du är eller vem du en gång varit. Direktören som behärskade 7 språk och har affärer i hela världen, men som drabbats av afasi och förlorat alla sina språk, blir här en jämlike med stackarn som plockats upp från gatan och lider av alkoholrelaterade hjärnskador. Personalen gör faktiskt ingen skillnad utan bara noterar bakgrunden som en uppgift att ta hänsyn till vid vårdplaneringen. Man kan inte få favörer på grund av sin sociala bakgrund nu för tiden. Det är alldeles för hårt tryck på de medicinska hänsynen.

Coachen 18 maj, 2014 - 10:37

Hej Susann, tack för din kommentar!
Ja, det var ett väldigt bra exempel på människors lika värde och om man ser bort från de svåra medicinska problemen ett ögonblick kan jag tänka mig att det kan vara en väldigt nyttig ”övning” för patienterna också, att kanske upptäcka vilket intressant och givande ubyte man kan ha av samtal med en människa från en helt annan bakgrund, någon som man normalt aldrig ens skulle bytt två ord med.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI