Home Personlig utveckling Måste man fira jul med familjen?

Måste man fira jul med familjen?

by Charlotta

Julen är den mest traditionstyngda familjehögtid vi har i det här landet, och man förväntar sig ofta att julen ska firas som den alltid har firats. Men om firandet bara får en att må dåligt och bli ledsen, är det okej att bryta traditionen då?


/Charlotta

6 comments

Onkel Tom 17 december, 2016 - 11:51

Hej Charlotta!

Julen är en soppa! Hos oss har vi bråkmakarna, hypokondrikerna, de självupptagna, bråk krig julklappar. Det är möjligtvis fyllan vi slipper.

Lite har vi tagit tjuren vid hornen steg för steg. Ändrat, minskat omfattning och kortat ner vår närvaro, insett vad vi bidrar till själva och destruktiva mönster vi kan bidra till att bryta tidigt.

Att helt avstå att delta i julfirandet i familjen tror jag skulle skapa för mycket turbulens, vi försöker helt enkelt hålla obehaget på en hanterbar nivå.

Charlotta 17 december, 2016 - 11:59

Hej Onkel Tom, välkommen hit! Ja, det gäller att hitta en form och nivå som fungerar, och det bästa är så klart om den kan fungera för alla inblandade, om det är möjligt. Hoppas ni får en fridfull jul i år.
/C

Onkel Tom 17 december, 2016 - 13:03

Fridfull tror jag är att ta i! 🙂

Vi satsar på att överleva!

Charlotta 17 december, 2016 - 13:22

Okejdå! 😉
/C

Tina 20 december, 2016 - 15:32

Tyvärr kan det nog också vara så att önskan om att bryta tidigare traditioner inte alltid tas emot på ett trevligt sätt och kan ogillas starkt av övriga familjemedlemmar. Det blev i alla fall min erfarenhet när jag för några år sedan presenterade min önskan om att skapa en ny tradition kring Jul efter att min mamma gått bort i cancer några månader tidigare.
För mig kändes det inte alls bra att fortsätta som tidigare och jag tänkte att det kunde vara fler som kände samma. Så var det dessvärre inte och mitt förslag att vilja ändra på den gamla traditionen upplevdes tydligen också väldigt hotfull för jag blev ordentligt ifrågasatt, idiotförklarad och nedytryckt i skorna. Kände mig oerhört illa bemött och bad dem åtminstone visa förståelse för hur jag kände och inte döma mig men den stora frågan blev bara ’Vad det var för j-la tradition jag då ville skapa?’
Jag gick gråtandes ifrån det där mötet med min bror och styvfar och har sedan dess valt att fira Julen så som jag själv önskar utan den delen av familjen vilket idag känns som en oerhört stor lättnad:-).

Charlotta 20 december, 2016 - 19:36

Absolut är det så att mottagandet kan gå hur som helst, även om man lägger fram det på ett bra sätt finns det inga garantier för att andra känner på samma sätt som man själv gör. Men i slutänden kan det ändå vara värt att ha det samtalet en gång istället för att behöva uppleva ångesten och smärtan inför varje julfirande. Skönt att det blev bra till slut för dig. 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI