Home Personlig utveckling Med orden som vapen

Med orden som vapen

by Charlotta

Det finns ett gammalt engelskt talesätt som lyder: ”Sticks and stones may break my bones but words will never hurt me.” Det anspelar på att fysisk skada kan man inte undvika, men att man ska sätta sig över att låta någon annans åsikter såra.

Fast sanningen är ju i det närmaste tvärtom, det som gör oss allra mest illa, även på lång sikt, är just ord. Ord uttalade utan tanke, av ilska, under ett bråk, av misstag, av oförstånd eller kanske ord uttalade just med avsikt att såra.

Ett bra sätt att undvika att såra någon av misstag eller att driva på ett gräl ännu mer när man kanske egentligen bara vill förklara, är att vara medveten om hur man uttrycker sig och ta ansvar för det. Att ta några extra sekunder för att medvetet välja vilka ord man använder och hur man formulerar sig, istället för att bara låta första bästa ord flyga ut ur munnen.

  • Istället för: ”Du är alltid så elak!” kan man säga: ”Jag blir ledsen när du säger så.”
  • Istället för: ”Du lyssnar aldrig!” kan man säga: ”När du inte svara på mina frågor känns det som att du inte lyssnar på mig och det får mig att känna mig oviktig.”
  • Istället för: ”Du tänker bara på dig själv!” kan man säga: ”När du planerar saker utan att inkludera mig så känns det som om jag inte betyder något för dig.”

Genom att inte påstå att den andra personen är på ett speciellt sätt utan istället beskriva hur personens handlingar påverkar dig blir dialogen mycket mindre hotfull och aggressiv och syftar mer till att förklara och lösa problemet än bara till att bråka och skada.

Kanske någon känner behov av att protestera nu och säga att när man är riktigt arg på någon så har man ingen som helst lust att tala om att man känner sig sårad, istället vill man visa sig stark och oberörd medan man gör minst lika stor skada tillbaka.

Och jag håller med, för precis så känns det i stunden. När man blir sårad är ofta första instinkten att såra tillbaka. Men det är också precis i det valet som framtiden ligger, hur konflikten ska utvecklas, hur relationen ska utvecklas och hur man själv ska utvecklas.

Så även om det skulle ge en tillfällig tillfredsställelse att få säga de där dräpande orden som man vet sårar precis där det gör som mest ont, så ta ett extra andetag och fundera under tiden på om det är den sortens person du vill vara och om det verkligen är den sortens relation du vill ha med personen du hr framför dig.

Vill du ha en relation där det är den som skadar mest som vinner? Eller vill du ha en relation där ni är ärliga med de äkta känslorna och använder dem för att förstå varandra bättre och komma varandra närmre än tidigare?

/Charlotta

6 comments

H 6 februari, 2017 - 21:43

Hej, jag har börjat använda articroot men blev lite kluven hur länge jag bör använda det? Läste om någon som använder det hela tiden? Eller ska jag använda det under stressiga perioder?

Charlotta 6 februari, 2017 - 21:58

Det råder lite delade meningar om det. Grundrekommendationen är att inte använda det längre än ett par månader åt gången. Men samtidigt förekommer det i kosttillskott som rekommenderas att ta hela tiden. Man får nog känna efter lite själv, om det känns okej att göra uppehåll några månader ibland så är det nog att föredra.
/C

H 6 februari, 2017 - 22:15

Hej, när jag prövat någon vecka så tyckte jag att jag orkade mer. Men egentligen borde jag ta itu med sakerna som gör mig väldigt trött. Men inte så lätt alla gånger… Tack för svaret Charlotta 🙂

Charlotta 6 februari, 2017 - 22:38

Det ena utesluter ju inte det andra. 🙂
/C

Simone 25 februari, 2017 - 08:40

Ibland är det svårt att veta hur man ska bemöta ord som är avsedda att såra när man inte vill såra tillbaka. Oftast blir det bara att jag är tyst.

Charlotta 25 februari, 2017 - 10:35

Vissa saker behöver man inte bemöta, om man låter bli att bemöta det kan man låta det passera helt och hållet istället för att ta in det. Att någon säger något till dig är inte detsamma som att du måste ta in det, du kan välja att låta det gå rakt förbi dig istället. Beroende på situation kan ett annat sätt vara att tala om för personen hur sårande orden var och antingen fråga vad anledningen är till att personen så gärna vill såra dig, eller säga att du inte accepterar att bli behandlad så och att det måste upphöra.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI