Home Personlig utveckling Meningen med livet

Meningen med livet

by Charlotta

Hur är det egentligen med livet, finns det någon mening med allt vi gör och utsätts för, all vår strävan och kamp och alla mål vi försöker uppnå, eller är det bara ett meningslöst slit som väntar på att få ta slut? Den frågan är lätt att ställa sig, inte minst om livet under en period är extra besvärligt och man åker på den ena smällen efter den andra eller när ingenting kommer gratis utan man får slita som ett djur för minsta lilla framgång. Andra frågor som gärna dyker upp vid sådana tillfällen är ”Varför händer allting just mig?”, ”Har inte jag råkat ut för tillräckligt mycket nu?” och ”Vad har jag gjort för att förtjäna det här?”.

Det är lätt att hamna i försvarsställning när livet känns tungt och tycka att allting är förskräckligt orättvist men även om det kan kännas bra att få grotta ner sig i självömkan och elände och kanske dessutom unna sig något bara för att allting är så hemskt, så är den typen av känslor inte speciellt konstruktiva i längden och kommer man inte relativt snabbt ur sina ”tyck-synd-om-mig”-känslor finns det risk för att man lägger grunden för en depression.

Som ni nog insett vid det här laget så är en av mina favoritsysselsättningar att se saker ur ett annat perspektiv, att ta en situation eller ett beteende och vända och vrida på det tills det plötsligt ser ut som något helt annat och det därför också är möjligt att förhålla sig till det på ett annat sätt, så det är precis vad jag ska göra nu också.

Tänk om det vore så att allt som händer i ditt liv inte händer slumpmässigt utan att det faktiskt är meningen att du ska uppleva vissa saker för att utvecklas och lära dig något? Eller som någon klok person har uttryckt det: ”Life doesn’t happen TO you – it happens FOR you.”

Jag tror att meningen med livet är att vi ska utvecklas och bli klokare, mer förstående, mer kärleksfulla och mer harmoniska individer för varje dag som går. Livet är som en avancerad ”learn-on-the-job”-utbildning kombinerat med ett makalöst nöjesfält.

Människor som har varit med om svåra händelser i sitt liv säger ofta att de är en annan person efteråt än vad de var innan, att hur hemskt det som skedde än var så skulle de på sätt och vis inte vilja vara utan upplevelsen för den förändrade dem till bättre människor. Och visst är det så att det svåra man går igenom lämnar kvar spår i personligheten, spår i form av förståelse, vishet, empati, mod, styrka och en massa andra fina och användbara egenskaper som man inte skulle fått tillgång till annars.

Så istället för att se allt som händer som något livet straffar dig med så se det som att livet erbjuder dig utvecklingsmöjligheter, och istället för att fråga dig ”Varför händer det här mig?” så fråga dig ”Vad kan jag lära mig av det här?”. Ibland är det som händer så svårt och påfrestande att det inte riktigt går att se någon mening med det, i alla fall inte för stunden, men bara att ha grundtanken att livet jobbar FÖR dig istället för MOT dig kan vara till stor hjälp.

/Charlotta

4 comments

Tina 6 februari, 2015 - 14:09

Jag känner igen mig precis i din text. Så himla bra skrivet.
Kommer även att tänka på ett citat som jag ofta återvänder till av Viktor Frankl ur ’Livet måste ha mening’

”Allt kan man ta ifrån människan
Utom en sak- den yttersta friheten
att välja förhållningssätt
till det som livet för med sig”

Tack för en helt fantastisk blogg!!!

Reply
Coachen 6 februari, 2015 - 15:23

Hej Tina, tack för din kommentar!

Det var ett mycket bra citat som verkligen pekar på vad hur mycket makt man har själv. Jag misstänker att det är ur det citatet som man har hämtat den moderna kortversionen ”Det är inte hur man har det utan hur man tar det.”, som ju är en förenkling av samma innebörd. Roligt att du gillar bloggen. 🙂

/Coachen

Reply
Mariam Ahmed 19 mars, 2018 - 14:24

Hej
Jag vill bli av med antidepressiva medel som jag tagit i 11 år, nedtrappningen tar koll på mig. Jag vill sluta älta på den underbara barndomen i dåtiden, men har svårt för det. Hur gör jag?
/ Mariam

Reply
Charlotta 19 mars, 2018 - 20:04

Hej Mariam, välkommen hit! Vilket klokt beslut du tagit att bli av med antidepressiva medel. Det kan vara väldigt kämpigt att orka med nedtrappningen men det finns hjälp att få, bland annat en mycket bra Facebook-grupp, här hittar du den. Du kan också läsa om hur man tar sig ur depression här. Tankemönster kan också vara svåra att bryta men det går att göra genom att lära sig kontrollera tankarna istället för att bli kontrollerad av dem, du kan läsa mer om det här. I just det här fallet tror jag att det kommer att bli lättare för dig att ändra tankemönster när du väl är fri från psykofarmakan, som det är nu blir det nog lite av en ond cirkel.
/C

Reply

Leave a Comment

Powered by Calculate Your BMI