Home Personlig utveckling Min syn på livet

Min syn på livet

by Charlotta

När jag var yngre såg jag livet som en objektiv och nästan statisk miljö där jag var ”utplacerad” och rörde mig i min egen lilla bubbla. Allting omkring mig levde sitt eget liv och jag levde mitt liv och vi påverkade varandra i väldigt liten utsträckning. Med den synen på livet upplevde jag att saker hände mig utan att jag själv var delaktig i det, livet utsatte mig för saker och det enda jag kunde göra var att ta emot det som kom till mig och försöka göra det bästa av det eller ibland bara härda ut tills det förhoppningsvis gick över. Jag upplevde att mina möjligheter att påverka livets förlopp var minimala och uppgiften var att ”spela den hand jag fått i given”. Vid den här tidpunkten tyckte jag inte att den tanken var speciellt nedslående och såg det inte som ett problem för jag trodde det var så det var att vara människa.

Men bilden av livet har förändrats. När jag idag ser bakåt och betraktar stort och smått som jag upplevt genom åren så är det väldigt lätt att se att allting har lett fram till där jag är idag, vilket kanske låter helt självklart men inte alls behöver vara det. Jag tror att alla lärdomar leder oss till något bättre och att om vi vågar fortsätta utvecklas och förändras så väntar fantastiska saker på oss i livet precis runt hörnet. När jag ser tillbaks på min egen utveckling så finns där många vägskäl där jag kunde valt en enklare väg, där jag kunde gett upp eller tänkt att ”nu struntar jag i det här för jag orkar inte mer”, men där jag i slutänden trots allt bet ihop, trodde på något bättre och valde den väg som jag i min inre kärna kände var den rätta för mig. Hade jag valt annorlunda vid ett enda av de vägskälen så hade jag missat den erfarenhet och visdom som jag fick längs just den vägen och då jag hade inte varit där jag är idag och inte heller varit den person jag är idag.

Det är min uppfattning att du lever ditt liv för att lära och för att utvecklas själsligt. Varje svårighet du ställs inför är en möjlighet att lära dig något nytt, att tillägna dig en förmåga eller sätt att tänka som du tidigare inte haft eller att träna på något som du kan bli bättre på. Många av dessa lärdomar är väldigt smärtsamma och i stunden är det lätt att önska att du hade sluppit den erfarenheten, men ur ett själsligt perspektiv hjälper det dig att växa, om du tillåter det. Genom att möta varje problem och svårighet med tanken ”Vad är det meningen jag ska lära mig av det här?” så öppnar du upp för din personliga utveckling av nya och förbättrade förmågor som du kan dra nytta av både i ditt privatliv och i din karriär. Livet är inte statiskt utan förändras hela tiden och på samma sätt utvecklas och förändras du hela tiden och du har själv makten att bestämma i vilken riktning du ska utvecklas och vad du gör med det.

Så genom att ha en öppen syn på livet och vara medveten om de val du ställs inför och de val du gör, så kan du i högsta grad vara den styrande kraften i hur ditt liv utvecklas och påverka inte bara ditt eget liv, utan även andras till det bättre. Du är som ett kärl som fylls på med glödande energi under hela livet där själva påfyllningsprocessen tidvis är svår och jobbig men samtidigt en förutsättning för att du ska kunna stråla och ge vidare av din energi till andra.

/Coachen

DSCN1595

8 comments

Angårerinte 12 december, 2017 - 07:43

Livet är en hemsk sak. Som barn känner man sig orättvisa nästan var man än befinner sig, har knappt några rättigheter och känner sig väldigt otrygg när man är ensam. I tonåren börjar saker förändras. Man börjar känna sig förtryckt och stressen ökar. Alla dessa känslor kvarstår i ungdomsperioden. Ute på arbetsmarknaden är det inte lätt att hitta rätt yrke, så det blir oftast svårt att hitta ett jobb man trivs på. Sedan återstår bara pansionen. Efter ca 40 år ute på arbetsmarknaden får man inte ett skit för allt slit man gått genom för att hjälpa det här respektlösa samhället. Det enda man får tillbaka är en lägre inkomst, och ingen respekt, i vårt fall tacksammhet från varken staten eller regeringen. Det man har att se fram emot redan under födseln är inget annat än att vänta på att livet ska ta slut

Charlotta 12 december, 2017 - 10:12

Hej Angårerinte, välkommen hit! Det var en väldigt dyster syn på livet du presenterar, är det verkligen så du känner? Vilka tråkiga erfarenheter har du gått igenom som fått dig att se livet i enbart mörker? Jag kan bara föreställa mig hur oerhört svårt det måste vara att leva under de omständigheterna, vore det inte värt besväret att försöka göra livsupplevelsen lite ljusare och mer tillfredsställande?
/C

Lisbeth 12 december, 2017 - 10:21

Hej!
Jag tror att många av de från början priviligerade människorna i den rika delen av världen önskar sig snabba enkla och bekväma lösnigar.
Därmed har konsekvensanalys och varsamhet och respekt rationaliserats bort.
Livet har nästan blivit en tävling.
Börsmäklare köper och säljer, ropar och skriker i ett accelererande tempo. Ekonomin styrs i i högre och högre grad av atomatiska robotar.
Att jaga vinster har blivit prioritet nr 1.
I stället borde levande människors inte minst naturens behov vara styrande.
Titta bara på hur kraven på människor i arbetsliv, skolor och arbetsförmedlingar har ökat till omänskliga proportioner.
Numera förväntas man ständigt fungera som en levande reklampelare och ständigt sälja sig själv i alla sammanhang.
I min ungdom var livet lite lungnare, då räckte det med att visa upp betyg och referenser när man sökte jobb.
De flesta hade chans att få ett jobb som man orkade med, och som man hade så länge man själv önskade.
Och hotet att bli arbetslös fanns inte hängande över människor hela tiden.
Jag tycker inte att det är konstigt att så många människor känner sig otillräkliga och utbrända.
Människor är inga varor!
Jag läste en gång ett sitat från en klok tänkare.
Om den rika världen inte delar med sig till den fattiga världen.
Så kommer den fattiga världen dela med sig av sin fattigdom.
Det fungerar inte att bortse från grundläggande behov hos människor och natur.

Lisbeth 12 december, 2017 - 10:41

Ps.
Det är inte livet i sig själv som det är fel på utan hur vi totalt sett genom tiderna har distanserat oss från livets källa.
Maktmissbruk, ovarsamhet och oförstånd.
Därför uppskattar jag denna blogg för att drabbade människor äntligen kan få sin röst hörd.
Sanningar om människors upplevelser måste synliggöras, för att det skall vara möjligt att göra vår gemensamma värld bättre!

Charlotta 12 december, 2017 - 10:46

Tack för dina tankar Lisbeth.
/C

Lisbeth 12 december, 2017 - 13:12

Hej, jag tror att de som har fått känna orättvisor och förtyck på sin kropp och själ, har genom livet byggt upp en visdom i sitt inre som är större än många andras!
Därför är dessa röster viktiga!
De är inte negativa eller dystra, de är bara tunga att höra!
Krukret är att vända dessa erfareheter till något konstruktivt!
Där behöver vi varandra!
Hjälp till med att komma fram med förslag!
Vi är ju alla olika, så allt passar ju inte till alla.
Men lite förslag tynger inte, spesiellt när de kommer från människor med livserfarenhet.
Jag tackar i detta sammanhang Charlotta, som har en synnerligen bra förmåga att sätta ord på människors problem, och också ger redskap som går att använda till att bearbeta!
Jag vill också tacka Angårerinte, för jag tror att du ger en röst till många!
För att genom att lufta dina uppgivna tankar så öppnar du ett fönster!
Ett fönster där uppmuntran och möjligheter kan släppas in som en frisk fläkt!
Jag tycker att det är jätte bra att du läser och skriver i denna blogg!
För övrigt önskar jag att människor som har lyckats övervinna orättvisor, delar med sig av detta!
Den typen av uppmuntran är det många som behöver!

Mohamuud 11 februari, 2018 - 00:57

hej jag tror att livet väldig rättviss men det en människa som gör fel och kosekvensen av den fel som vi männsikor orsaker oss att klaga. jag tror att hade vi gjort rätt skulle det klågas som många av oss klågar.

Charlotta 11 februari, 2018 - 09:08

Hej Mohamuud, välkommen hit! Jag håller med dig i att det ofta är människors egna dåliga val som gör att de hamnar i situationer där de inte vill vara och att det för dem att klaga. Men samtidigt ser jag det som en del av att vara människa, att vi är här för att lära oss, och gör man hela tiden rätt så lär man sig inte så mycket. Det är när livet går fel eller blir jobbigt som man får chans att utvecklas och bli starkare och klokare, om man väljer att ta den möjligheten, alla gör inte det.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI