Home Personlig utveckling Minnen & saknad

Minnen & saknad

by Charlotta

Den tunga doften av blommande schersmin i försommarsolen får mig att tänka på lata sommarlovsdagar i trädgården under min uppväxt, när Mamma satt under parasollen och läste ICA-kuriren, Pappa pysslade i trädgården och jag låg och solade på ett badlakan på en brunrandig tältsäng. Minnesbilderna fortsätter att flöda och jag påminns om alla eftermiddagsfikor i trädgården med te, kaffe, vetebröd, mjuka kakor och finska pinnar, och hur gråsparvarna med imponerande mod blev mer och mer närgångna i sitt tiggeri allt eftersom sommaren förflöt. Så mot bättre vetande stannar jag till vid schersminen och tillåter mig att dofta intensivt på blommorna som för att med viljekraft få dem att förflytta mig bakåt i tiden till dessa lyckliga dagar och för att radera saknaden av allt som gått förlorat, men hur mycket jag än förförs av doften så kommer den tiden aldrig tillbaks. Trädgården är densamma, schersminerna är desamma och huset likaså, men Mamma och Pappa är borta precis som min barndom och även om jag finns kvar så är jag inte densamma som då.

Minnen kan vara som en tidsinställd bomb som utlöses av en doft, en smak, ett ljud eller kanske en melodi och på ett ögonblick förflyttar dig tillbaks genom tid och rum. Paradoxalt nog kan de gladaste och bästa minnena många gånger vara de svåraste för att de är intimt förknippade med saknad och för att du så gärna vill hålla fast vid dem och suga ut allt du kan ur dem att du kanske förleds att fastna i minnena och inte vilja leva vidare i den verklighet du befinner dig i idag. Jobbiga och negativa minnen kan självklart också vara svåra att återuppleva och de framkallar en helt annan typ av reaktion där du helst vill undvika att tänka på dem och kanske sätter upp skyddsmurar för att minnena inte ska kunna nå dig på djupet.

Minnen och saknad är kraftfulla känslor som kan ändra ditt humör på ett ögonblick och det är något du kan utnyttja till något positivt om du lär dig att hantera dem på rätt sätt. Jobbiga minnen kan hjälpa till att påminna dig om att hur svår den tiden än var så hanterade du det som hände, tog dig igenom upplevelsen och utvecklades genom den. Det ger dig en styrka och en insikt om dig själv som du inte hade haft annars. Schersminhäcken som jag beskrev i början kommer jag att vårda för all framtid och låta den påminna mig om vilken lycklig och bekymmersfri uppväxt jag hade. Det minnet lär mig också att jag har förmågan att må så bra som jag gjorde då så jag ska hålla utkik efter dem känslorna och släppa in dem, och saknaden jag känner talar om för mig att det nu finns utrymme för nya viktiga människor att i mitt liv och att jag ska välkomna dem.

Vad försöker dina minnen säga dig?

/Coachen

DSC01087

Powered by Calculate Your BMI