Home Älska sig själv Mobbning, hat och osäkerhet

Mobbning, hat och osäkerhet

by Charlotta

En del människor är upptagna med att bry sig alldeles för mycket om vad andra tycker om dem och hur de lever sina liv, medan andra människor är alldeles för upptagna med att kritisera och mobba andra för hur de lever sina liv. Hänger de här grupperna ihop på något vis? Är det mobbningen och hatet som gör att så många lägger onaturligt mycket energi på att oroa sig för vad andra ska tycka? Eller är det människors osäkerhet som lockar fram mobbarna ur sina hålor för att de vädrar lätta byten? Eller är det så att de båda grupperna egentligen delvis är en och samma? Kan det vara så att de som kritiserar och mobbar gör det för att de är så rädda för vad andra tycker om dem att de anser det är bättre att anfalla själv först för att inte riskera att bli ett byte för någon annan?

Oavsett vilket, eller om det inte ens finns något samband alls, så resulterar det i båda fallen i att människor mår dåligt. I ena fallet mår människor dåligt på grund av vad andra säger och i det andra fallet mår de dåligt på grund av vad de själva tänker. Vad har vi, som samhälle, gjort för fel för att så många människor ska må så dåligt? Hur hamnade vi här?

Kanske är det inte ens nödvändigt att fundera på varför det blev så här, kanske är det till och med bättre att avstå de tankarna eftersom det sällan leder till några framåtriktade resultat att fokusera energi på att hitta syndabockar. Frågan ska nog istället vara vad vi kan göra åt den situation som vi befinner oss i, och jag tror att lösningen behöver komma inifrån snarare än utifrån.

En människa som känner sig trygg, stark, kompetent, harmonisk och älskad har inget behov av att trycka ner andra och har inte utrymme för nedvärderande tankar om sig själv. Med en övertygelse om att man duger som man är och att man har de resurser som man behöver så är det inte aktuellt att försöka ta sig uppåt på någon annans bekostnad eller att hela tiden ifrågasätta om man är bra nog.

Förändringen behöver komma inifrån och det handlar om att lära både barn och vuxna att älska sig själv, att respektera sig själv, att bekräfta sig själv, att se sin egen fulla kapacitet och inte minst att finna sin egen inre trygghet. De sakerna har inget med pengar, status eller prestationer att göra utan allt att göra med självkännedom och mental mognad.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI