Mobbning

by Charlotta

Jag har tidigare skrivit en artikel om att ta ansvar och hade jag kunnat skulle jag skicka den till alla människor i alla åldrar och sammanhang som ägnar sig åt någon form av mobbning och kräva att de läste den och började leva efter den. För det är precis det mobbning handlar om. Mobbning handlar aldrig om den som blir mobbad utan är alltid resultatet av en människa som är rädd och mår dåligt och inte tar ansvar för problemen och svårigheterna i sitt eget liv utan istället tar ut sitt elände på någon annan.

Den naturliga och enda fungerande processen om du mår dåligt och inte är nöjd med ditt liv är följande:
1. Inse att du inte är nöjd med ditt liv och att det är hos dig själv problemet ligger, inte i omvärlden eller hos någon annan.
2. Acceptera att ditt liv, din hälsa och din lycka är ditt ansvar och aldrig någon annans fel eller ansvar.
3. Ta reda på vad du behöver förändra för att må bättre och bli gladare och hur den förändringen ska gå till.
4. Genomför förändringen och ge inte upp förrän du hittat en väg att ta dig dit du behöver komma för att må bra och känna dig glad och snäll.

Personer som mobbar har ofta inte ens klarat av steg 1 i den här processen utan upplever bara ett obehag och missnöje och vet inte hur de ska hantera de känslorna. Under obehaget och missnöjet döljer sig ofta en stor rädsla för att själv inte passa in eller platsa och en ännu större rädsla för att någon ska upptäcka hur små och rädda de egentligen är. Så istället för att riskera att själv bli utsatt för påhopp så attackerar de någon annan och undviker uppmärksamhet för sina egna svagheter. Ett fegt och väldigt sorgligt beteende som visar på en omogen person med stora rädslor.

Icke desto mindre kan dessa fegisar vålla stora skador på andra som utan egen skuld blir offer för hänsynslös mobbning. Mobbningen kan gå ut på att någon är för tjock eller för smal eller för smart eller för dum eller för ful eller för snygg eller precis vad som helst, för det handlar inte om den mobbade. Allt handlare om mobbarens egna problem och rädslor och oförmågan att hantera dem. Därför är det också lönlöst för den som blir mobbad att försöka ändra på sig själv för att bli kvitt mobbningen.

Råkar du ut för mobbning och det är en situation som går att polisanmäla så gör det! Kan du stå upp för dig själv och ryta tillbaks att du inte accepterar sådana dumheter, med eller utan stöd av kompisar, så gör det! Kan du ignorera påhoppen, stänga öronen och låta det rinna av dig så gör det! Det enda du inte ska göra är att ta åt dig och tro att det som sägs och görs handlar om dig och faktiskt har någon sanning i sig, för det har det inte. Det handlar aldrig om den som blir mobbad utan alltid om den som mobbar!

Är du en mobbare? Fråga dig själv var ditt själsliga sår sitter och ta hand om det en gång för alla. Ta hjälp om du behöver det men ta inte ut dina problem på någon annan. Det är inte fult att ha problem och må dåligt, det händer alla, men ta ansvar för och äg din egen skit!

Blir du vittne till mobbning så våga ta ställning och visa var du står! Det är inte okej att flera ger sig på en eller att en starkare ger sig på en svagare. Stå upp för vad som är rätt och våga bidra till en positiv förändring. Är situationen farlig så kalla på hjälp eller se till att ni är flera, men vad du än gör så titta inte bara åt andra hållet och låt mobbningen fortsätta.

/Coachen

DSC00153

Powered by Calculate Your BMI