Home Personlig utveckling Morgonritualen som spränger gränser

Morgonritualen som spränger gränser

by Charlotta

Hur man startar sin morgon påverkar ofta hur hela dagen blir. Om man har sovit dåligt och vaknar trött och missnöjd så sätter det tonen för hur resten av dagen blir. Om något går fel i morgonrutinerna, om man försover sig eller något går sönder, tappas, försvinner eller om man bråkar med en familjemedlem så kan hela dagen vara förstörd.

Vi är i grund och botten enkla varelser som gärna stannar i det hjulspåret vi hamnat i, tills någon eller något utifrån knuffar oss ur det hjulspåret och ner i ett annat. Vad vi ofta glömmer är att vi själva har förmågan att både välja hjulspår från början men också att på eget initiativ byta hjulspår om vi inte gillar känslan där vi befinner oss.

Coachingens fader Tony Robbins föreslår att starta varje dag men att ställa sig ett par enkla frågor för att på det viset föra sig själv in på rätt känslomässiga och tankmässiga spår inför dagen.

  1. Vad är jag nöjd för i mitt liv just nu? Vad är det med det som gör mig nöjd? Hur får det mer mig att känna?
  2. Vad är jag glad för i mitt liv just nu? Vad är det med det som gör mig glad? Hur får det mer mig att känna?
  3. Vad är jag stolt över i mitt liv just nu? Vad är det med det som får mig att känna mig stolt? Hur får det mer mig att känna?
  4. Vad är jag tacksam för i mitt liv just nu? Vad är det med det som gör mig tacksam? Hur får det mer mig att känna?
  5. Vad njuter jag av mest i mitt liv just nu? Vad är det med det som jag njuter av? Hur får det mer mig att känna?
  6. Vad är jag mest hängiven inför i mitt liv just nu? Vad är det med det som gör mig hängiven? Hur får det mer mig att känna?
  7. Vad älskar jag i mitt liv just nu? Vad är det med det som jag älskar? Hur får det mer mig att känna?

Välj två eller tre frågor varje morgon och besvara dem så ärligt du kan. Om det känns svårt att svara på vad du ÄR glad, tacksam osv för, så fråga istället vad du skulle kunna vara glad, tacksam osv för, om du verkligen ville. Tillåt dig att ta lite tid för att utforska de båda följdfrågorna också för att verkligen hitta känslan i dig själv.

Förutom att detta lägger grunden för en bra start på dagen så är det också ett sätt att skapa nya tankemönster, och vi vet ju att hjärnan är av naturen lat och gärna följer gamla invanda mönster, så varför inte träna den i att följa de här mönsterna istället?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI