Home Personlig utveckling När allt känns för mycket

När allt känns för mycket

by Charlotta

Det är mycket fokus på prestation i vårt samhälle, man ska åstadkomma och uppnå saker som visar för andra att man har ett värde och att man förtjänar att få vara med och leka. Ingen vill riskera att hamna utanför på grund av att man inte duger, så det gäller att hela tiden visa att man är bra nog.

Och det räcker inte med att göra bra saker, att prestera genom handling, utan man måste också vara rätt, se ut på rätt sätt och ha rätt åsikter och värderingar. Det gäller alltså att vara en medveten varumärkesbyggare av sitt eget namn eftersom precis allting som har sitt ursprung i den egna personen räknas ihop som antingen ett plus eller ett minus i den sammantagna värderingen.

Kommer det att räcka, får jag tillräckligt många pluspoäng för att duga som människa, eller kommer den där hemska bilden på Insta eller Facebook att sumpa alla mina chanser?

Eller så är kanske frågan felställd. Kanske ska man inte fråga sig om livsstilpoängen räcker för att vara bra nog och för att få vara med och leka, kanske borde man istället ställa sig själv frågan om man verkligen vill vara med och leka på de villkoren?

Kanske borde man också fråga vem det är som satt upp så vansinniga regler från början, eller varför så många blint accepterar att följa dem? En annan bra fråga kan vara vilka alternativ som finns, och vad som skulle hända om man skapade sina egna regler och följde dem istället?

Den största framgången handlar inte om att samla livsstilspoäng på någon annan premisser utan om att inse att jagandet har blivit ett självändamål. Istället för att leda till något som man verkligen vill ha, något man behöver och inte kan klara sig utan, så jagar man för jagandets skull, för att det har blivit en livsstil. Alla andra gör det så då måste det vara rätt.

När man inser att jagandet inte fyller någon annan funktion än som sysselsättning så uppstår plötsligt möjligheten att sluta jaga och lägga sin energi på mer meningsfulla saker. Som att upptäcka att man redan har allt som är viktigt och att allt det man inte har faktiskt saknar betydelse.

Det du jagar är inte vad du tror att det är, du tror du jagar prylar, upplevelser och pengar, men det du egentligen jagar är en känsla, och den känslan har du redan tillgång till om du bara slutar jaga och tar dig tid att uppskatta det du har.

/Charlotta

 

8 comments

Ewwa 31 mars, 2017 - 07:24

Så sant som det var sagt!!

Jag hoppade av jakten på karriär och löneutveckling för många år sen, och det var skönt. Men man kommer tyvärr inte bort från det där med att mäta sej själv mot andra för det… Nästan värre nu än då, det här med att fundera på om man duger och om man har en livsstil som kan accepteras av andra. Man borde ju skita i det bara, men val man har gjort själv måste försvaras mer och bättre än de val som någon annan liksom har gjort åt en…?

Charlotta 31 mars, 2017 - 07:54

Måste de verkligen det? Vad skulle hända om du istället valde att tänka att alla har sin egen livsväg, med sina egna erfarenheter och lärdomar att göra? Du behöver inte förstå deras val och de behöver inte förstå dina val, det enda ni behöver göra är att acceptera era respektive val, och fortsätta därifrån ni är.
/C

Henriette 31 mars, 2017 - 10:44

Tack för en läsvärd artikel.
Tyvärr tror jag att de personerna som för sitt eget bästa borde läsa texten inte är mottagliga för goda råd.
De lever i sin egen ”grupp bubbla” där de bygger upp ett eget litet samhälle med utvalda personer, här släpps inga ”vanliga personer” in.
Kanske är de rädda när det möter någon som inte jagar framgång och snabb popularitet på det sätt som de anser är viktigt.
Människor som är nöjda utan att redovisa sina liv och framgångar på socialmedier.
Varför pressar man sig själv dygnet runt för att jaga bekräftelse och sen lita på att samhället ska ta hand om dem när utmattning och depression drabbar dem? Ska vi, skattebetalarna stå för den kostanden? I en värld där Egoism ökar för varje dag kanske det borde finnas ett visst egen ansvar att ta hand om sig själv…/H

Charlotta 31 mars, 2017 - 11:13

Välkommen hit Henriette! Nej, det har du säkert rätt i, de som jagar värst läser inte den här typen av bloggar, och så får det vara. De som hittar hit och tycker det är värt tiden att läsa ett inlägg är nog snarare de som redan själva har börjat ifrågasätta och fundera över om livet måste vara så. De som är nöjda med sitt jagande och den ytliga tillvaron får leva vidare i sina bubblor, det är er andra som jag skriver för och hoppas kunna stötta i att våga tänka annorlunda. 🙂
/C

Hanna 31 mars, 2017 - 10:46

Precis. Tänk vad man gjort, och gjort i livet. Tack för raderna. Det var en påminnelse. 🙂

Charlotta 31 mars, 2017 - 11:14

Tack för att du läser Hanna!
/C

Ewwa 31 mars, 2017 - 10:55

Tack för reflektioner!! Ska testa att tänka så som du föreslår!! 😊

Charlotta 31 mars, 2017 - 11:15

Gör så, och berätta gärna vad du upplever! 🙂
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI