Home Personlig utveckling När det inte blir som man tänkt sig

När det inte blir som man tänkt sig

by Charlotta

”Man plans and God laughs” är ett uttryck som jag tror har judiskt ursprung. Nu tror jag egentligen inte alls att det på något sätt representerar verkligheten, för det finns ingen högre makt som skrattar åt oss i våra ibland tafatt försök att skapa det liv vi vill ha, för planen är betydligt mer elegant än så.

Men citatet ger ändå uttryck för en känsla som jag tror alla någon gång upplever, de flesta av oss många gånger, kanske fler gånger än vi skulle önska. Vi drömmer om och planerar för hur livet ska utvecklas, med karriär, bostad, resor, kärlek, familj och olika sorters upplevelser och framgångar.

Sedan står vi där häpna en dag och konstaterar krasst att det just hände något som fullständigt kullkastar alla våra planer för all framtid, som det var för Hanna. Eller även om insikten inte är så dramatisk så utvecklar sig livet långsamt men säkert i en riktning som inte all överensstämmer med den fina plan man hade gjort upp, som det var för mig.

Ovasett hur det går till så står vi alla där, förr eller senare, och måste acceptera att det inte blev som vi hade tänkt oss, att den situation som vi nu befinner oss i inte var en del av planen, i alla fall inte just nu och på det här sättet.

Eller måste vi verkligen det? Inse att det inte är en del av planen alltså? I själva verket kanske det är så att vi ska inse det rakt motsatta, att det är detta som är en del av den ursprungliga planen, det riktiga planen, den som ska hjälpa oss att utvecklas till klokare, mer empatiska, förstående och kärleksfulla själar?

Att glida genom livet på en räkmacka må vara väldigt behagligt, har jag hört sägas, men inte bidrar det precis till den personliga utvecklingen eller till bättre förståelse för andra människor och världen i allmänhet.

Det är motgångarna som utvecklar oss och ökar vår medvetenhet, svårigheterna som slipar av de vassa kanterna och de förutfattade meningarna. Det är precis allt det som vi egentligen inte vill ha som har de största positiva effekterna och den djupaste påverkan på de vi är innerst inne.

Och när det inte blir som vi har planerat så blir det ofta istället mycket bättre när vi väl har landat i det nya. Vi visste bara inte om hur bra det hade förutsättningar att bli innan det hade hänt.

/Charlotta

4 comments

skogsblomman 11 mars, 2017 - 11:46

Men varför är det då så att de som har flytet och får de har planerat verkligen är de som borde uppleva motgångarna. De
är de människor som verkligen skulle behöva utvecklas och bli bättre människor eftersom det är de som manipulerar och vilseleder för att få som de vill. De anser dessutom att det är så livet levs och spelar du inte spelet utan utgår från att livet vill och andra människor väl dig väl ja då är du en grundlurad idiot.

Vi som inte har samma flyt utan kämpar oss fram i tillvaron och utvecklas och ser storheten i det lilla, får ingen belöning för kamp, utan ytterligare en snyting av livet som golvad oss. Var ligger rättvisan i detta ?

Nej livet ger inga belöningar , och visst kan du jobba med dina förutsättningar och mål det enda som är säkert är att det kommer gå åt helvete och att universums stora plan är att försöka djävlas så mycket bara kan med oss under vår livstid.

Charlotta 11 mars, 2017 - 12:12

Det är tydligt att du känner dig illa behandlad av livet och tycker att du inte får det du förtjänar, på vilket sätt skulle det jag skriver om i inlägget kunna appliceras på din livsplan, hur skulle den bakomliggande livsplanen kunna se ut för att det skulle kännas meningsfullt att du har den upplevelse du har? Så länge du känner bitterhet är det svårt att öppna hjärtat och ta emot det livet har att ge, bitterheten sätter upp begränsningar som gör att du fokuserar på det som är dåligt och därigenom attraherar mer av det du inte vill ha. Det är också en god idé att sluta jämföra sig med hur andra har det, de har en annan livsväg och det lilla du ser av den är inte nödvändigtvis representativt för hela resan. Dessutom följer ni olika manus och har olika mål med era liv, så att jämföra gör dig bara olycklig och får dig att lägga energi på saker som drar ner dig istället för att bygga upp dig. Lämna andra människors liv åt dem och ta istället fullt ansvar för ditt eget, är det något du saknar så fokusera på olika sätt för att få det du vill ha. Acceptera att du kan behöva gå omvägar för att nå dit men låt inte det hindra dig, utan var beredd att ta den extra omvägen med tillförsikt om att vägen så småningom kommer att leda dig rätt. Första gången en idrottare ställer sig på banan så är det inte rimligt att tro att hon ska få tävla i OS direkt, men det betyder inte att hon inte kommer dit med tiden, om hon är villig att följa vägen och göra det jobb som krävs.
/C

Linn 11 mars, 2017 - 19:23

Kloka tankar. Vi har redan förlorat loppet när vi börjar jämföra oss, för vi tävlar inte ens i samma tävling. En person som vi ser som ”framgångsrik”, lever den verkligen ett liv som vi vill leva? Hur vet vi ens något om dennes liv, förutom det den promille som visas för oss? Är den en människa som vi vill vara?

För mig handlar det mer och mer om att leva livet och vara den bästa personen, medmänniskan, systern, partners, kollegan, vännen mm jag kan vara. Det är för mig framgång! Inte pengar på banken eller i handen.

Charlotta 11 mars, 2017 - 19:40

Välkommen hit Linn och tack för dina tankar, jag håller med dig till hundra procent.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI