Home Mental träning När det inte blir som man tänkt sig

När det inte blir som man tänkt sig

by Charlotta

Bakslag är inte ett misslyckande utan en chans att stanna upp, reflektera och tänka: ”Vad kan jag lära mig av det här?”

Ibland tar det tid att våga språnget och göra det där man har funderat på under lång tid. Kanske för att man har tvekat och är osäker på vart det kommer att leda. Kanske för att man är rädd för att misslyckas, eller kanske till och med för att man är rädd för att lyckas. Även en efterlängtad förädnring kan vara skrämmande att genomföra, vem blir jag om jag ändrar det här? Hur kommer mitt liv att se ut då? Vilka människor kommer att följa med, och vilka riskerar jag att lämna bakom mig?

När man till slut vågar, när man bestämmer sig att det är dags, nu eller aldrig och så satsar man och hoppas på det bästa … och når inte hela vägen fram. Då är det lätt att ta ett stort kliv tillbaka in i den bekväma trygghetszonen och tänka: ”Det var väl det jag visste. Nu har jag i alla fall provat och det gick inte.”

Men gör man det så lurar man sig själv på flera sätt.

Det är sällan något lyckas på första försöket helt utan motgångar. Att ta ett bakslag som ett slutgiltigt nederlag istället för en tillfällig motgång är därför både onödigt och orealistiskt. Det är också ett sätt att underminera självförtroendet och intala sig att man klarar av mindre än man egentligen gör, och nästa gång man har en dröm så kanske man inte ens vågar försöka.

När det inte går som du har tänkt dig så fundera istället över vad situationen kan lära dig, vad kan du ta med dig till nästa gång, hur kan du göra annorlunda vid nästa försök och på vilket sätt kan kunskapen vara användbar för framtiden? Ingen erfarenhet är så liten att den är meningslös, för allt är en del av din utveckling.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI