Home Allmänt När världen står i brand

När världen står i brand

by Charlotta

Hur hanterar man det obegripliga? Hur ska man förhålla sig till något som man inte riktigt kan förstå, något som man egentligen inte vill förstå? Hur går man vidare när världen förändras på ett sätt som strider mot allt sunt förnuft samtidigt som vardagen nästan är som vanligt?

En naturlig reaktion är att leta efter någon att skylla på, någon som bär ansvaret för det förskräckliga och som kan bli en måltavla för den tsunami av framvällande känslor som man drabbas av, förfäran, hat, rädsla, maktlöshet, ilska, utsatthet och en känsla av att vilja göra allt för att skydda sig själv och sina närståenden mot allt ont och hemskt som tycks komma närmre.

Har du någon gång varit med om att du varit på riktigt gott humör men efter att ha pratat en stund med någon som varit arg eller negativ så är humöret i botten och världen tycks fylld av problem? Eller att du kommit in i ett rum med människor och genast uppfattat att stämningen varit spänd och ansträngd, utan att veta vad som hänt där innan? Eller att du plötsligt fått en känsla av att något varit fel, och först senare fått reda på att det just då hände något hemskt? Jag fick en sådan känsla i morse när jag vaknade. Jag hade inte sett nyheterna igår kväll men vaknade med en känsla av att jag inte mådde bra, trots att jag inte kunde komma på vad det var för fel på mig.

Vi är alla energivarelser och vi påverkas av andra människors sinnesstämning och upplevelser. Känslorna och energierna sprider sig från människa till människa som ringar på vattnet och påverkar oss alla, oavsett om vi är medvetna om det eller inte. Det är därför det är så viktigt att inte dras med i de negativa känslorna och lägga för mycket fokus på de hemskheter som händer i världen. Självklart ska man delta i sorgen över de liv som förlorats och hjälpa till rent konkret om man har den möjligheten, men man ska lägga sig vinn om att inte fastna i de mörka tankarna, i rädslan, i hatet och i tankar om hämnd eller tankar om hur världen är förlorad, för de tankarna spelar roll, de påverkar.

På samma sätt som energierna i ett rum påverkar den som kommer in så är jag övertygad om att människors tankar och känslor påverkar omgivningen och världen. Man hjälper inte någon med undergångstankar eller att fokusera på rädsla och hat, utan det som hjälper världen är att fokusera på det ljusa och goda, att leta efter det som är bra och att lyfta det så mycket och så högt man bara kan, att orka lyfta blicken och se ett större perspektiv där det trots allt finns hopp, även om det ibland kan kännas litet. Det betyder inte att upplevelsen blir mindre hemsk eller mindre allvarlig, eller att man förringar upplevelsen för de inblandade. Men det betyder att man inte accepterar att den sortens mörker ska få dominera världen, man kan inte förneka att mörkret finns, men man kan vägra acceptera att det får vinna över oss.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI