Näthat

by Charlotta

Det dyker upp lite varstans, både på väntade och mer oväntade ställen. Det är vanligare bland yngre generationer men förekommer i alla åldersgrupper och bland alla typer av människor. Näthatet tar sig uttryck i allt från något så harmlöst som avsiktligt uteblivna kommentarer på FB-inlägg, twittrar, instagram eller bloggar till uttryckliga hot om våld, död och andra vidrigheter. Det har blivit så pass vanligt förekommande att det är lätt att inte ens ta notis om det alla gånger, men kom ihåg detta: näthat är aldrig okej! Det är inte okej att gå fram till en människa på gatan och säga ”Jag hatar dig, jag ska döda dig.” och det är inte heller okej att göra så på nätet bara för att man där kan skydda sig bakom ett alias. Näthat är aldrig acceptabelt, aldrig i någon form godtagbart, det är aldrig coolt eller fräckt, aldrig lustigt eller komiskt, det är aldrig någonsin försvarbart och det får aldrig, aldrig bli så vanligt att vi inte längre blir upprörda och arga när vi ser det hända.

Som vanligt i situationer som rör ondska och aggressioner så handlar det inte om den som blir utsatt för elakheterna utan det handlar om den som utöver dem. Det är den personen som har egna problem som han eller hon inte reder ut och istället för att hantera dem väljer att ta ut sin frustration som elakheter riktade mot någon annan. Istället för att erkänna sina egna brister så trampar personen på någon annan med förhoppning att för en liten kort stund få känna sig stor och viktig. Det är bara en väldigt liten och ynklig person som växer genom ondsinthet och översitteri och det är bara i sina egna ögon det sker, i alla andras blir personen mindre och mindre för varje elakhet för att till slut vara helt betydelselös.

Vad du kan göra om du blir utsatt för allvarligt näthat som faktiskt skrämmer dig är att polisanmäla det. De flesta som näthatar har ingen avsikt att fullborda sina hot, men det går inte att säkert veta vilken typ av person du har att göra med och dessutom är olaga hot ett brott enligt svensk lag. Om näthatet inte är så allvarligt att det är grund för en polisanmälan är ofta det bästa alternativet att blockera eller utesluta personen eller om inte det går, själv lämna gruppen eller forumet eller vilket sammanhang det nu rör sig om. Att gå in i argumentation och försvara dig leder nästan aldrig till något utan gör bara att personen får mer vatten på sin kvarn och kan komma med ännu grövre påhopp.

Enda sättet att få slut på näthatet är att inte acceptera det, inte mot dig själv och inte heller mot någon annan. Uppmärksamma eller blockera beroende på situation men acceptera inte näthat mot någon enda individ utan markera ditt motstånd och förakt på det sätt du kan, dock inte genom att själv bli en näthatare. Att inte protestera är detsamma som att godkänna, så visa vad du tycker om dem som är elaka och nedvärderande mot andra och gör klart att den värld du vill leva i inte har plats för den typen av individer.

/Coachen

DSC01088

Powered by Calculate Your BMI