Home Personlig utveckling Negativa känslor är lika viktiga som positiva

Negativa känslor är lika viktiga som positiva

by Charlotta

Ibland tror jag att positivt tänkande kan vara ett av de fenomen som blivit allra mest misstolkat och som i värsta fall bidrar till mer olycka än lycka. Om positivt tänkande används som ett sätt att undvika negativa känslor och att släta över alla problem, eller rent av att nonchalera alla problem, mot bakgrund av att allt ska vara rosenskimrande och problemfritt, då gör det verkligen mer skada än nytta.

Negativa känslor har en funktion att fylla, de har sin rättmätiga plats i livet och målet är på intet sätt att utradera dem, eller att låtsats att de inte finns eller att förringa deras betydelse. Livet går upp och ner, precis som hjärtats sinuskurva så har livet sina toppar och sina dalar, hade livet bara varit som ett rakt streck så kunde man lika gärna varit död.

Alla känslor är lika viktiga att uppleva fullt ut, att tillåta dem, att ta in dem och känna på dem, känna efter hur de känns i kroppen, vad de handlar om, vad de kan förmedla och hur man själv reagerar på dem.

Väldigt mycket av självkännedomen kommer från att uppleva negativa känslor, det är då vi sätts på prov, så vi får använda hela vårt resursregister och all vår styrka. Det är då vi lär oss precis hur mycket vi orkar, tåler och kan klara av. Det är de negativa känslorna som gör oss starka och kloka, och utan dem får vi aldrig möjlighet att bygga något inre djup, och förstår inte att uppskatta det goda i livet.

Det är aldrig meningen att man ska trycka undan eller förminska de negativa känslorna, det är bara meningen att man inte ska fastna i dem. Det positiva tänkandet handlar om att komma vidare från det negativa, att fokusera på de lärdomar och erfarenheter man fick med sig ur mörkret istället för att hänga kvar vid själva mörkret.

Positivt tänkande existerar som ett komplement till sorg, förlust, saknad, förödelse, förtvivlan och meningslöshet, som ett verktyg för att hitta glädjen igen, att kunna se ljuset och känna kärleken trots det hemska som har hänt.

Positivt tänkande är inte ett alternativ till negativt tänkande, det är vägen tillbaka från hopplöst mörker till meningsfullt liv.

Det är också ett verktyg för att nästa gång förödelsen slår till kunna hantera mörkret och förtvivlan med något större tillförsikt och på ett sätt som inte kostar fullt så mycket själslig kraft.

/Charlotta

9 comments

Majsan 29 februari, 2016 - 18:56

Håller verkligen med dig Charlotta. Så trött på det sk positiva tänkandet….
Jag tror inte att det finns några negativa känslor, bara känslor och stänger man av dem eller trycker undan dem så kan man heller inte uppleva glädje och lycka. Alla känslor kommer ur samma kran…jag har valt att hålla min öppen:)
Tack för en bra blogg!

Charlotta 29 februari, 2016 - 19:07

Tack för att du delar med dig, Majsan.
/C

M 1 mars, 2016 - 07:59

Ja vi behöver nog motgångar också. Det är nog inte meningen att allt ska gå lätt. Men jag hoppas ännu på den där turen att den skall slå in. Hälsn /M

Charlotta 1 mars, 2016 - 09:36

Du behöver inte vänta på tur M, du kan skapa ”tur”. 🙂
/C

Elisabeth Svedqvist 1 mars, 2016 - 17:35

En känsla vill inget annat än att kännas ♡ Finns det inte möjlighet just då ” lagras ” känslan i kroppen och skapar med tiden värk o spänningar. Så bättre som sagt att låta det som känns få kännas ☺
/Elisabeth

Charlotta 1 mars, 2016 - 18:00

Precis så är det Elisabeth, tack för att du delar dina tankar och välkommen hit.
/C

StB 1 mars, 2016 - 19:55

Det var paa tiden att du skrev det (eller att det blev skrivet över huvud taget). Jag skrev t.ex. för naagra veckor sedan att jag har proppat mig full med affirmationer för att tänka positivt och inte bli bitter, men det blev alldeles för mycket. Det du skrev nu idag är jag däremot helt d’accord med.

Charlotta 1 mars, 2016 - 20:00

Allt handlar om hur man tolkar begreppet, och det är där jag menar att det för många blivit väldigt fel, många missuppfattar innebörden helt enkelt. Första gången jag skrev om detta var i det här inlägget: Det negativa med positivt tänkande
/C

StB 1 mars, 2016 - 21:07

Ja visst, det har nog blivit fel för mig ocksaa en bit av vägen. Men det är ju otroligt att man omedelbart mest lyssnar paa dem som säger att man ska tänka positivt. Det är kanske för att de faar en att tro att man gör fel annars.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI