Home Personlig utveckling Omedelbar tillfredsställelse

Omedelbar tillfredsställelse

by Charlotta

Det finns en studie som gjorts på barn i olika omgångar genom åren och som går ut på att ett barn får presenterat en god kaka eller godisbit på ett bord framför sig och får samtidigt reda på att hon eller han antingen kan få godbiten meddetsamma eller vänta en stund (20-30 minuter om jag minns rätt) och då få dubbelt så mycket av det goda. Desto senare studien har utförts desto fler barn har valt att ta godbiten direkt hellre än att vänta och få mer. Vad resultatet direkt säger är att barn hade lättare att vänta förr, men jag vill gärna extrapolera mönstret till att gälla de flesta av oss och samhället i stort.

Som jag ser det har samhället, och människorna i det, blivit otåliga och ovilliga att vänta på sin belöning, istället ska allt ske meddetsamma annars tappar man intresset och vänder sig någon annanstans. Politikerna väljer kortsiktiga lösningar för att få snabba resultat och visa väljarna hur duktiga de är, trots att valet långsiktigt kanske är en mindre katastrof. Skolungdomar väljer att festa och skolka för omedelbart nöje och bekräftelse från kompisar trots att dåliga eller inga betyg innebär avsevärt sämre förutsättningar för resten av livet. Förkylda går till doktorn för att få antibiotika och smärtstillande och kunna vara tillbaks på jobbet dagen efter för att vara en duktig medarbetare, trots att antibiotika inte biter på virus och risken att skapa resistens är stor. Överviktiga väljer snabba vansinnesdieter, suspekta bantningspiller på nätet eller farliga och livsförändrande operationer för att snabbt möta samhällets utseendeideal istället för att byta till en sundare livsstil och låta viktminskningen ta sin natuliga tid. Och så vidare i all oändlighet.

Alla dessa val är val som innebär en väldigt stor långsiktig risk med löfte om en väldigt liten chans till en snabb kortsiktig lösning. Och ändå så är det den vägen de allra flesta väljer om de har möjlighet. Vad är det som gör att vi blivit så dåliga på att vänta? Vad är det som gör att vi gladeligen tar så stora risker med våra liv och vår hälsa bara för att få en chans till bekräftelse utifrån?

Det finns säkert många anledningar till detta och onekligen är informationssamhället en av dem, men personligen tror jag att detta är något som till stor del grundläggs tidigt i livet. Att som barn få se att föräldrarna väntar på något som är värt att vänta på och att själv få lära sig att vänta och att kanske till och med ha tråkigt medan man väntar, det tror jag är en viktig och väldigt värdefull erfarenhet. Bra saker är värda att vänta på heter det, på samma sätt fast omvänt blir saker som alltför lätt uppnås något som man inte värdesätter på samma sätt och med det riskerar livet att få onödigt få glädjeämnen.

/Coachen

DSC01307

Powered by Calculate Your BMI