Home Personlig utveckling Omedveten fostran i vad som är viktigt

Omedveten fostran i vad som är viktigt

by Charlotta

Häromdagen läste jag ett väldigt bra blogginlägg av Latina Fatale som heter How to talk to little girls. Jag kan bara rekommendera det.

Det är också intressant att tänka vidare på hur ofta och i vilka sammanhang vi genom vårt bemötande, vilka frågor vi ställer, hur vi ställer frågorna eller vilka ord vi använder redan i förväg annonserar vilka svar vi förväntar oss. Fenomenet gäller långt ifrån bara små flickor utan är ett generellt problem, jo jag anser det faktiskt vara ett problem. Om du redan i tilltalet eller frågan talar om vad du förväntar dig eller vilket svar du vill ha så lämnar du inte speciellt mycket utrymme för individuella skillnader.

Samma scenario fast med en liten pojke istället så skulle det naturliga bemötandet kanske vara ”Oj så stor du har blivit, får se om du har några muskler än?” följt av en mild tackling eller lite lätt brottning, eller kanske ”Var har du dina bilar?” eller ”Ni pojkar kan väl gå ut och spela boll en stund.” Samtliga alternativ uttrycker tydligt vad som förväntas av små pojkar, med andra ord vad som är viktigt i livet, att ha muskler, tycka om bilar och hålla på med idrott. Det är inget fel med att pojkar tycker om bilar men det är fel att de inte tillåts välja själv utan att det är omgivningens underförstådda förväntningar som styr. Exemplet i blogginlägget belyser även en annan viktig fråga, läsandets och intellektets låga status i vårt moderna samhälle. Att läsa böcker är inte något coolt som man skryter om, det är något som skolan tvingar en till och barn som är för intelligenta blir ofta hackade på av jämnåriga. Men det borde vara coolt att läsa, för det är det enskilt enklaste och bästa sättet att tillägna sig kunskap och bildning. Och att vara intelligent innebär möjlighet till hög utbildning och bra betalt, så varför inte uppmuntra det? Så att barnen läser borde vara bland det första vi förväntar oss. Frågan ”Vad läser du Maya” öppnar upp en helt neutral spelplan för det fortsatta samtalet där det enda som är underförstått är att Maya har böcker och kan läsa eller i alla fall titta på bilder i böckerna.

Det vi pratar om och frågar efter, det vi lägger vårt fokus på och ger vår energi är det som är viktigt. Så är det inom alla olika områden och så även här. Även vuxna emellan så påverkas vi av vad vi ser andra lägga sitt fokus och sin energi på, om alla i din bekantskapskrets följer samma TV-serier så kommer förmodligen även du att följa dem, om alla pratar om mat och vikt så kommer du också att börja tänka på vad du äter och vad du väger. Som vuxna har vi (kanske) lite mer motståndskraft mot allehanda påverkan men vi är definitivt inte opåverkade. Så se till att du påverkas av personer vars liv innehåller sådant som du faktiskt vill att ditt eget liv ska innehålla och som lever på ett sådant sätt som även du vill leva, och se till att du är medveten om hur det du säger och gör påverkar personer i din närhet och i synnerhet hur det påverkar barn, både dina egna och andras. Just ditt bemötande av ett barn kan vara det som barnet bär med sig och använder som måttstock för hur det vill utvecklas.

/Coachen

5958606753_e6f30d6a76

Powered by Calculate Your BMI