Home Personlig utveckling Problemet är inte att välja rätt, problemet är att våga välja

Problemet är inte att välja rätt, problemet är att våga välja

by Charlotta

Det kan vara en skrämmande känsla att vara helt utlämnad åt sig själv, sina egna tankar, sin egen kunskap och sin egen förmåga för att göra ett viktigt val, när allt man vill är att kunna förlita sig på att någon annan ska välja det bästa åt en.

Ibland blir upplevelsen så övermäktig att man helt enkelt duckar för den och låter bli att bestämma sig, låter bli att välja och bara låter saker och ting vara som de är med förhoppningen att det löser sig själv.

Men att inte välja är också en sorts val, ett val att indirekt lämna över sin makt och sitt ansvar till någon annan. Någon annan som har ett helt annat mål för ögonen, någon som har en egen agenda och som ser till sitt eget bästa istället för till ditt bästa.

Att inte välja gör inte att valsituationen försvinner, det gör bara att du inte använder din möjlighet att påverka den i den riktning som du tror är bäst. Allt på grund av den förlamande rädslan för att välja fel.

Men jag menar att rädslan för att välja fel i de flesta fall är helt omotiverad och att det man egentligen borde vara rädd för är att sumpa sin chans att faktiskt få göra ett val.

Livet har en förmåga att kunna föra dig runt eventuella omvägar så du ändå når fram till dit du ska, även om vissa val inte skulle innebära den snabbaste vägen. Men det är ju samtidigt längs vägen som man upplever saker och snabbaste vägen är sällan den mest upplevelserika.

Den bästa vägvisare du har när det gäller att göra livsval är din egen inre röst, magkänslan, intuitionen, och även om du skulle vara osäker i ditt val så är chansen mycket större att det blir rätt när du själv väljer än om du lämnar över ansvaret till någon annan. För att inte tala om styrkan och självkänslan det ger att våga välja, att våga ta ansvaret och att våga stå upp för det du tror på, även om du inte är säker på att det är rätt.

För vad är egentligen rätt val? Rätt enligt vem? Rätt utifrån vilka parametrar? Rätt så länge vilka omständigheter fortfarande gäller? Rätt hur länge? Rätt val kan kanske bara är rätt idag, imorgon har kanske förutsättningarna förändrats.

Varje val du gör är en möjlighet att bli lite starkare och lite tryggare i den du är som person, slösa inte bort de tillfällena på grund av obefogad rädsla. Jag vill påminna om den buddhistiska berättelsen som jag skrev om i det här inlägget, den visar så tydligt hur svårt det är att veta i förväg om något är bra eller dåligt, och hur onödig rädslan för val därför är.

Det viktiga är inte att alltid välja rätt utan det viktiga är att våga välja, för även fel val kan visa sig vara ett bra val. Det som du idag tror var ett dåligt val kan längre fram komma att bli det bästa val du har gjort.

/Charlotta

10 comments

Anders 4 april, 2016 - 10:40

Så bra sammanfattat.

Charlotta 4 april, 2016 - 10:56

Tack Anders, och välkommen hit! 🙂
/C

Jens 7 april, 2016 - 10:24

Vilket inlägg!
Jag är oförmögen att välja, ta ett beslut.. Pga det förlorar jag ”allt”.
Välja ett förhållande som är dött, för barnen, eller följa mitt hjärta och faktiskt våga prova kärleken som känns rätt, rätt för mej. Göra saker som känns rätt för mej, och bara mej. Levt för andra hela livet känns det som. Man äts upp till ingenting inifrån. Så nu sitter man helt själv istället, det behöver inte vara det sämsta alternativet iof, men… Det är hög tid att rikta blicken mot mitt inre. Det kanske var såhär det skulle bli? En spark i baken för att ta tag i sej själv? Är det inte en mening med allt? 🙂
Våga välja..

Tack för en fantastisk sida!

Charlotta 7 april, 2016 - 10:52

Välkommen hit Jens och tack, vad roligt att du gillar inlägget och sidan. Frågar du mig så tror jag det finns mening i allt, även de gånger det inte blir som vi vill, eller kanske speciellt när det inte blir som vi vill för då får vi en chans att utvecklas och växa som människor. Det är det växandet som gör det möjligt att finna nya sidor både av sig själv och av livet. Botanisera gärna runt på bloggen och läs gamla inlägg, jag tror här är mycket som du kan ha glädje av.
/C

Jens 7 april, 2016 - 11:31

Det finns en anledning varför saker sker… Kan vara så:)
Hade det inte varit som det är idag hade jag inte fått upp ögonen för rannsakning heller.. Så kan man ju också se det, känns bättre:) något var på väg att hända, och det är nu det händer.
Nu ska jag botanisera vidare.
Dina ord hjälper!:)

Charlotta 7 april, 2016 - 11:41

🙂

A 7 april, 2016 - 17:35

Jag står just vi ett sådant val man måste göra. Jag ska inte förlänga mitt jobb kontrakt (är tidsbegränst 1,5 år). Och jag mår inte bra på detta jobbet pga teamet och chefen som är en ”krokodil chef” (har läst en artikel där kallade dem den sortens chefer det). Men de ger mig mer uppgifter hela tiden och nu om 1,5 vecka måste jag berätta det. Idag har jag gått runt med en nervös klump i kroppen hela dagen, det hjälper mig att inse att jag gör rätt för mig. Men är så rädd och nervös för den dagen jag måste berätta det för min ceef och mitt team.

Charlotta 7 april, 2016 - 18:04

Hej A, välkommen hit. Kan du sätta ord på precis vad det är du är rädd för?
/C

A. 11 april, 2016 - 16:22

Hej! Vet egentligen inte om det passar sig här, men har läst mycket om buddismen i boken ”Fri från rädsla, fri från sorg” och tänker faktiskt praktisera den dagligen. Vi i västvärlden är mycket rädda för intigheten och tomheten, ganska intressant att tomhet bara betyder utplånandet av föreställningar och begrepp. Tomhet är inte motsatsen till existens. Det är inte intighet eller förintelse. Begreppet existens måste avlägsnas och det gäller även icke existens. Alltså, tomheten är ett verktyg som kan hjälpa oss. Om man fastnar i föreställningen om tomhet är man förlorad. Buddha sa: ”Om ni sitter fast i föreställningen om vara, och icke-vara, då kan föreställningen om tomhet hjälpa er att bli fria. Men om ni sitter fast i föreställningen om tomhet finns det inget hopp. Läran om tomheten är ett verktyg som kan hjälpa en att nå verklig förståelse av tomheten, men om man tar verktyget för insikt fastnar man bara i begrepp…Låter kanske lite flummigt men det handlar om djup insikt. Finns mycket intressanta filosofier i den här boken, men det kräver sin människa att läsa. Jag läser lite nu och då för att bättre förstå alltings betydelse. Det finns t.ex ingen födelse eller död, enbart manifestation.

Charlotta 11 april, 2016 - 18:05

Det låter som en mycket givande bok. Jag lutar mig gärna mot de fyra spirituella skapelselagarna, lagar som är givna och under inga omständigheter kan varken brytas eller förändras, där första lagen påminner om det du skriver om. ”Du existerar.” I ett större perspektiv innebär det att om man existerar nu så har man alltid existerat och kommer alltid att existera eftersom ingenting som existerar kan upphöra att existera lika lite som något som inte existerar plötsligt kan börja existera. Att varje individ existerar är alltså grundläggande och oföränderligt och en skapelselag som inte kan brytas, man kan byta existensform men man kan inte sluta existera.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI