Home Personlig utveckling Rensa upp ditt förflutna för att kratta för framtiden

Rensa upp ditt förflutna för att kratta för framtiden

by Charlotta

Jag vet inte om jag nämnt det tidigare, men jag har trädgård, en härlig uppvuxen och delvis förvuxen trädgård som jag omväxlande älskar och förfasas över. Fast det var inte riktigt sant, för sanningen är att jag älskar min trädgård hela tiden, men ibland orkar jag inte med att sköta den i samma takt som växtligheten härjar fram.

Bland annat har jag ett ett par rabatter med en massa olika perenner som blommar vackert under olika tider av året. Men mellan pioner, rosor, salvia och flox så frodas även ogräset, och snabbt går det. Mitt på sommaren räcker det med att jag fokuserar på annat i några veckor så har ogräset fått sån fart att jag bara vill sucka och ge upp när jag tittar på rabatterna.

När jag står där och suckar över allt ogräs så har det gått upp för mig att en blomsterrabatt fungerar precis på samma sätt som en människas tankar. Man kan plantera hur mycket vackra och väl valda tankar som helst, men om man inte hela tiden är noga med att rensa bort de dåliga tankarna så kommer det ändå inte att bli en lyckligt och harmonisk rabatt. I bästa fall blir det rörigt och obegripligt, i sämsta fall så tar ogräset över helt och hållet och kväver blommorna.

Men vad är det då som gör att vissa tankar är svårare än andra att dra upp med roten och göra sig av med en gång för alla? Jag tror att det hänger ihop med att vi alltför ofta bygger våra tankar om framtiden på upplevelser i det förlutna. Om man ångrar saker i sitt förflutna så leder det till att man upplever rädslor för framtiden. Medan om man är tacksam för sitt förflutna så leder det till att man upplever tillit för framtiden.

Det är meningen att vi ska utvärdera det som händer i livet och använda de erfarenheterna till att bli klokare och kunna göra bättre val och fatta bättre beslut, men det är inte meningen att vi ska fastna i de första upplevelserna livet ger oss och tro att resten av livet måste se ut på samma sätt.

Ditt förflutna är inte lika med din framtid. Vägen från rädsla till tillit, och från ånger till tacksamhet går via insikten att allt som händer, speciellt det som är svårt och tungt, leder till utveckling och växande, som i sin tur leder till nya upplevelser och möjligheter som du aldrig annars skulle kunnat komma i närheten av.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI