Home Personlig utveckling Så bekvämt att skylla på någon annan

Så bekvämt att skylla på någon annan

by Charlotta

Ur Arkivet:

Ärligt tala, hur mycket av det som är dåligt i ditt liv är egentligen ditt eget fel? Förstå mig rätt nu, det viktiga här är inte att det har begåtts ett fel och att du på något sätt ska straffas för det, inte alls. Enda anledningen till att analysera vem som är ansvarig för att det blivit som det blivit är att den personen som orsakat problemet också är den som kan åtgärda problemet. Så det positiva i detta är att allt som gått fel som du själv är orsak till har du också själv möjlighet att rätta till. Har du ett tråkigt liv, ett dåligt förhållande, problem med aggressioner, övervikt, dålig hälsa, dålig ekonomi, inga vänner eller något annat som du är missnöjd med? Skyller du det på någon annan eller väntar på att någon annan ska lösa det åt dig så kommer inget att ändras, men tar du själv ansvar för problemet har du alla möjligheter att forma ditt liv som du vill ha det.

Det kan vara väldigt skönt att skylla sina problem på någon annan för det innebär att du inte behöver ta tag i dem. Om någon annan är ansvarig för dina problem så kan du ju inte göra något åt dem, eller hur? Du kan bara vänta på att någon annan ska lösa dem åt dig. Som sagt, väldigt bekvämt men förskräckligt ineffektivt eftersom det är så långt från sanningen och för att andra människor har så lite intresse av att lösa dina problem.

Vänd istället på steken och ta ansvar för precis allt i ditt liv, se din egen roll i allt som händer och hur dina egna handlingar och tankar påverkar slutresultatet. Kanske kan du inte påverka allt till hundra procent, men du kan påverka bra mycket mer än du först tror. Det kan vara en obehaglig upplevelse till att börja med när du måste konfronteras med det faktum att du själv bär ansvar för negativa saker och med allt som du hade kunna göra annorlunda, men klandra inte dig själv för det som redan är gjort utan se framåt och tänk på vad du kan göra bättre i fortsättningen. Det är ett magiskt uppvaknande den dag du till fullo inser vad det innebär att ta ansvar för ditt liv och hur stort inflytande du faktiskt har över hur livet utvecklar sig.

Ett av mina favoritcitat: ”When you know better you do better.” Maya Angelou

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI