Home Personlig utveckling Saker man slänger ur sig

Saker man slänger ur sig

by Charlotta

Det finns ett gäng uttryck som vi rör oss ganska vårdslöst med utan att egentligen bry oss så mycket om ifall det vi säger är sant eller inte. Och inte heller mottagaren lägger vanligtvis någon större tonvikt vid om det som sägs faktiskt speglar verkligheten, utan räknar snarare med att det inte gör det.

Och ändå säger vi de där uttrycken. Och vi fortsätter att säga dem. Ofta. Trots att de vi säger dem till inte tror på det vi säger, och trots att vi vet att de vi säger det till förmodligen inte tror på det.

Ett sådant uttryck är ”Jag har provat allt, inget fungerar.” Alla som har gjort sig skyldiga till att någon gång säga detta räcker upp handen nu.

Vad innebär det att ha provat allt, verkligen allt? Det är inte samma sak som att ha provat de bästa alternativen, eller de vanligaste möjligheterna, eller att ha försökt med det som känns rimligt enkelt, eller att ha valt de saker som känns minst främmande och skrämmande.

Säger man att man har provat allt så innebär det att det inte finns några alternativ kvar att prova. I hela världen. Inget. Nada. Nul. Inga tveksamma chanser, inga långsökta möjligheter, inga alternativa eller annorlunda vägar kvar att testa. Världen är verkligen helt tömd på möjligheter.

En ganska deppig tanke när man känner efter, eller hur? En form av mörker. Vägs ände, inget mer roligt eller spännande som kan dyka upp. Inga fler lösningar någonstans.

Problemet med den här typen av uttryck är inte att man ljuger för andra, för de tror som sagt inte på det ändå. Alla vet att det alltid finns fler alternativ. Man har aldrig provat allt, ska sanningen fram så har man i allmänhet bara provat ett par av de enklaste standardlösningarna i de lägena när man påstår sig ha provat ”allt”.

Problemet är istället att man genom att upprepa den sortens uttryck bygger upp en föreställning för sig själv där man till slut inbillar sig att man inte har någon utväg. Man övertyger inte andra, men man övertyger ganska lätt sig själv med den typen av tankar.

I alla fall tillräckligt mycket för att plantera en känsla av hopplöshet, av att vara inmålad i ett hörn, och av att den egna situationen är utan lösning.

Och när man väl har planterat den känslan i sig själv så göder och vattnar man den med ännu fler tankar på samma tema, och till slut blir livet en ganska tråkig tillställning där känslor av misslyckande och meningslöshet blir vardag.

Ord är inte bara ljud utan mening, ord är frön som snabbt växer sig till stora träd med djupa rötter. Och orden behöver inte ens uttalas för att fröna ska slå rot, det räcker med att du tänker dem vid upprepade tillfällen.

Så välj ord som du menar, inte minst för din egen skull. Säg att du har provat alla varianter du har lust att prova, så har du inte sagt för mycket utan lämnat dörren på glänt för att den dagen kanske kommer när du är redo att prova fler alternativ.

Och under tiden har du gjort dig själv tjänsten att inte inbilla dig att du är ett hopplöst fall.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI