Home Personlig utveckling Saknad är vanans makt

Saknad är vanans makt

by Charlotta

Vi är många som lever med saknad, saknad efter människor, en svunnen tid och även saknad av saker vi en gång haft. Det kan vara lätt att blanda ihop saknad med sorg, men saknad är egentligen något helt annat. Saknad handlar om att bryta gamla vanor och att skapa nya vanor och rutiner med nya människor och nya saker.

I sådana lägen kan det vara till hjälp att ställa dig själv frågan om du saknar någon eller något på ett sådan sätt att du skulle välja likadant en gång till om du fick chansen, eller om saknaden bara handlar om att du är van vid att saker och ting ska vara på ett visst sätt och att det är svårt och jobbigt att vänja sig av med det som varit och vänja sig vid nya saker.

Som när exet tar sitt pick och pack och går ut genom dörren för sista gången och du saknar honom eller henne. Betyder det att du vill ha personen tillbaka eller betyder det bara att det känns konstigt att komma hem till en tom lägenhet och att laga middag för en?

Eller när du sålt din gamla bil för att köpa en nyare årsmodell och inte hinner mer än köra hem bilen förrän du saknar den gamla. Skulle du i det läget vilja köpa tillbaks din gamla bil eller är det bara ovant och annorlunda med den nya bilen innan du lärt dig den ordentligt?

Att sakna något betyder inte nödvändigtvis att man vill ha tillbaks det gamla, i många fall är det snarare ett bevis för att du uppskattar och tackar för de som varit trots att du nu har valt att gå vidare med ditt liv. Se det som en bekräftelse på att det som är borta en gång förde med sig glädje och nytta som har etsat sig fast hos dig som positiva minnen och det är dessa som visar sig i form av saknad. Men luras inte att tro att du bör gå tillbaks till det gamla, eller att du ska försöka återskapa det som har varit, för det är inte alls säkert att du egentligen skulle vilja ha tillbaks det du blivit av med.

/Coachen

DSC01196

Powered by Calculate Your BMI