Home Personlig utveckling Semesterångest

Semesterångest

by Charlotta

Hur mycket kan man egentligen hinna med på en tre-fyra veckors semester? Släkten ska besökas på minst tre olika ställen, förrådet ska städas, hallen ska renoveras, barnen ska på läger, ett par veckor i solen eller i stugan vid havet, ett krafttag behöver tas i trädgården, en massa loppisar ska besökas liksom djurpark och några av alla fina svenska slott som det alltid pratas om, och minst en festival och sedan så ska man hinna ta det lugnt och vila också.

Semestern är oändligt lång om man är optimistiskt lagd vilket oftast leder till att mängder av aktiviteter planeras in och sparas till semestern då allt ska hända. Sedan rusar de stackars dagarna förbi, kanske regnar en del bort och plötsligt är det bara en vecka kvar när du inser att ingenting  av allt det ni planerade har blivit gjort samtidigt som du är tröttare och mer stressad och frustrerad än vad du var innan semestern.

En bra regel att försöka leva efter är att semestern inte är den tid på året då det ska hända en massa saker utan det är då ni ska ta igen er och bara njuta och umgås. Allting som innebär arbete och prestation är bättre att planera in till andra tider på året. Lägg hellre renovering och rensing till några helger i mars när det ändå inte händer så mycket och besök släkten i september istället när alla är inne i sina rutiner igen. Låt semestern vara så fri från stress och måsten som det bara går och låt livet ta den tid det tar och den väg det vill under de lediga dagarna. Att låta både kroppen och själen får lugn och ro är det bästa sättet att varva ner och hämta nya krafter, men också att laga relationer som kanske blivit naggade i kanten under året. Hur mycket aktiviteter du än kan tränga in på några semesterveckor så kan resultatet i fråga om lycka, hälsa och tillfredsställelse aldrig mäta sig mot det du uppnår om du ägnar dig åt att ta hand om dig själv och dina nära istället. Så låt semesterdagarna vara lata och lediga och lägg tiden på människor istället för på saker.

/Coachen

DSC01060

Powered by Calculate Your BMI