Home Personlig utveckling Själens signalsystem

Själens signalsystem

by Charlotta

Häromdagen blev det en intressant tråd i ett av kommentarsfälten och jag tror att en del av det som skrevs där är så viktigt att det förtjänar ett eget inlägg, så här kommer det.

Om det är något som tenderar att uppta mycket av dina tankar så kan man generellt säga att det kan finnas två anledningar, det ena är att detta något är något som du uppskattar, som känns bra och som gör dig lycklig och det andra är att det är något som skaver, som känns fel och som gör dig bekymrad eller olycklig. Den här funktionen kan man se som ett själens signalsystem som hjälper till att styra livet i rätt riktning. Om det känns som i det först fallet så är det ett tecken på att du är på rätt väg och att allt är bra så det är bara att fortsätta på samma sätt, om det däremot känns som i andra fallet så är det ett tecken på att där är något i det du tänker på som inte gynnar dig och som skulle kunna vara bättre, och då gäller det att börja nysta i vad det egentligen är som är problemet och hur du kan komma till rätta med det.

Om du exempelvis ältar något eller har svårt att släppa något så kan det vara signalsystemet som talar om att här finns det mer information och lärdomar att hämta innan du är redo att lämna upplevelsen bakom dig. Om du kanske gång på gång känner obehag i en viss situation så kan det vara signalsystemet som talar om för dig att den platsen eller situationen inte är bra för dig och att du inte ska stanna kvar där längre utan det är dags att söka dig vidare.

Den funktion som gör att du känner dig frustrerad, irriterad, missmodig och kanske till och med avundsjuk på andra är alltså samma funktion som får dig att vilja förändras, växa och utvecklas och förbättra livet. Hade du inte upplevt de negativa känslorna så hade du inte heller upplevt önskan om något annat, något bättre, utan stannat där du är för all framtid. Så var tacksam för känslorna som väcker obehag för de får dig att fortsätta söka vidare mot den plats dit det är meningen att du ska vara, den plats där allt känns bra. Livet ska vara gott att leva och själens signalsystem finns där för att hjälpa dig dit. Det gör det genom att få dig att känna välbehag när allt är rätt och obehag när du behöver göra justeringar, bättre hjälp än så på livets väg går inte att få.

/Charlotta

6 comments

Anja-Karin 31 mars, 2015 - 17:04

Intressant och tänkvärda ord.
Har du några tips vad man kan göra om man fastnat och analyserar och ältar tex en avslutad relation alltför länge?

Coachen 31 mars, 2015 - 19:23

Ett sätt kan vara att sortera intrycken och bena upp vad det egentligen är som gnager. Ofta när man ältar något så känner man sig överväldigad av alla tankar och intryck och upplever det bara som en rörig massa som man inte har kontroll över. Men i själva verket så handlar det i allmänhet om några få, kanske en handfull, specifika frågor eller händelser som är det som utgör det huvudsakliga problemet och kan man identifiera dem så är halva slaget vunnet. Läs gärna mer om hur man kan göra detta här. Inlägget handlar om panik och ångest, men metoden fungerar på mycket annat också, bland annat det här.

När du har identifierat vad det är i relationen eller uppbrottet som stör dig, gör dig ledsen, håller dig fångad eller som du inte kan släppa så ta punkt för punkt och tänk igenom dem en gång för alla och bestäm dig sedan för att nu räcker det, nu ska du fokusera framåt på saker som gagnar dig istället för bakåt på saker som skadar dig. Här kan du läsa mer ingående om hur man kan göra detta.
/C

Anja-Karin 31 mars, 2015 - 20:16

Tack så mycket för ditt kloka svar.

Coachen 31 mars, 2015 - 20:33

Väl bekomme! 🙂 Hoppas något av det kan hjälpa dig att komma vidare.
/C

JSJ 1 april, 2015 - 18:20

Bloggen har så fantastiskt intressanta inlägg! Jag får alltid något nytt att fundera på. Du är så klok.

Coachen 1 april, 2015 - 19:11

Tack för din kommentar JSJ, roligt att du har glädje av inläggen.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI