Home Personlig utveckling Ska man spara eller unna sig?

Ska man spara eller unna sig?

by Charlotta

Vad innebär det att leva gott och hur mycket glädje har man egentligen av att unna sig?

Jag stöter ofta på personer som lever på ganska liten budget och som i slutet av månaden beklagar sig för att de inte har råd med någonting utan måste leva på knäckebröd tills pengarna kommer. Vid första anblick låter det ju alldeles förskräckligt och man får lust att rycka ut och hjälpa till, men några dagar senare får man istället höra vilken fantastisk helg de haft med krogbesök både fredag och lördag och på söndagen var de på köpcentret och unnade sig den där dyra jackan de suktat efter så länge. Och helt plöstligt känns knäckebröd i slutet av månaden ganska välförtjänt.

Det finns de som lever snålt hela månaden och ändå har svårt att få det att gå ihop och de har absolut mina varmaste sympatier och jag önskar dem bättre förutsättningar inom en snar framtid. Men till alla de andra som väljer att unna sig dyra nöjen när plånboken är stinn för att sedan beklaga sig över sin dåliga ekonomi när månaden går mot sitt slut skulle jag vilja ställa några frågor. Hur mycket glädje har ni av festhelgen veckan efter? Hur mycket bättre mår ni av de dyra saker ni unnar er? Hur skulle det kännas att ha 24 000 kronor i buffert på ett sparkonto?

En fest- och shoppinghelg går lätt lös på 2-3 000 kronor så med en enkel omprioritering går det att spara ihop till bufferten på 8-12 månader.

Man blir inte lyckligare av att ha pengar på banken än vad man blir av att sätta sprätt på dem, men däremot blir man tryggare. Att kunna äta bra mat hela månaden och klara en större oväntad utgift innebär en hälsosam ekonomisk trygghet som ger långt större tillfredsställelse än den kortvariga glädjen att låta pengarna rulla.

/Coachen

DSC01328

4 comments

sara 26 september, 2013 - 07:38

Här har jag inget att invända utan bara tillägga: OM du nu mot all förmodan sätter sprätt på pengarna på tex onödiga kläder (att de är dyra är ju inte samma sak som att de är onödiga, behöver du tex verkligen en ny jacka ska du satsa på kvalitet, för miljöns skull om inget annat) och dyra krogar m.m. ja då tycker jag att du VERKLIGEN ska se till att njuta av det, och inte gnälla över ekonomin i slutändan. samma sak gäller de som ständigt ”gnäller” när de ätit en bulle eller en chokladkaka. NJUT när du äter, NJUT efteråt av att det smakade fantastiskt och om du inte kan det: STRUNTA då i att äta det!

Enkelt om du frågar mig!

Coachen 26 september, 2013 - 17:26

Tack för din kommentar Sara, tänkvärda synpunkter!

Freedomtravel 6 oktober, 2013 - 10:33

Håller med, det är en balansgång! I grunden är man ju själv ansvarig för att det ska gå runt. Och ofta finns det en massa onödiga saker man kan ta bort. När jag var student lärde jag mig att aldrig köpa dricka (vatten är gratis), aldrig köpa tidningar, aldrig köpa mer än ett (billigt) pålägg osv. Små skillnader varje dag räddar slutet av månaden. Men självklart ska man unna sig saker ibland om man kan. Vad lever man annars för? Idag kan vi unna oss extra lyxiga saker ibland, och då njuter vi verkligen av det! 🙂

Coachen 7 oktober, 2013 - 08:55

Tack för din kommentar, Freedomtravel! Visst är det en balansgång och jag håller med om att när man har kontroll över sin ekonomi så är en del av glädjen med pengar att man faktiskt kan unna sig. Det är bara så lätt att det blir fel om man börjar unna sig alltför mycket utan att ha någon form av buffert eller ekonomisk trygghet. Då blir man ett lätt offer om något skulle gå bara lite fel i livet.

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI