Home Personlig utveckling Skillnaden mellan att känna och agera

Skillnaden mellan att känna och agera

by Charlotta

Ett bra sätt att undvika onödig konflikter är att lära sig att kunna känna utan att för den skull behöva agera utifrån känslorna.

När man hamnar i känslomässiga svårigheter så innebär det ofta att man översköljs med en massa olika känslor i olika omgångar. Man kanske först blir ledsen och vill bli tröstad, sedan blir man arg och vill skälla på någon, sedan blir man ångerfull och vill försöka få det som är gjort ogjort, sedan blir man kanske hämndlysten och vill åsamka lika mycket skada på någon annan som man själv råkat ut för, osv.

Det är aldrig fel att känna och de känslor man har ska man äga och stå för och låta ha sin gång, men det betyder inte att man måste agera med handling utifrån varje känslostorm. Man kan istället bearbeta känslorna i sig själv, och det är inte samma sak som att lägga lock på känslorna.

Att lägga lock på känslor innebär att inte tillåta sig att känna, att försöka låtsas som om det inte har hänt och att förneka känslorna, och det är ingen bra god idé. Det betyder bara att känslorna ligger och jäser och gror och i längden kan göra både psykisk och fysisk skada.

Känslorna behöver få bearbetas och värka ut, men man kan göra det på betydligt bättre sätt än att agera ut dem mot andra människor. Att fortsätta en konflikt som innehållsmässigt redan är över bara för att man behöver lufta sina känslor leder inte till något positivt utan gör bara en svår situation ännu mer infekterad.

Istället kan man låta känslorna ta sig fysiska uttryck på annat sätt, t ex genom att ge sig ut att springa, eller gå till gymmet, eller varför inte genom att boka tid för samtalsstöd om det känns för mycket att ta sig igenom på egen hand. Det är aldrig fel att känna som man gör, men man behöver inte alltid agera ut det man känner på ett sätt som involverar andra.

Att känna är alltid positivt, även om känslorna är svåra, men att ta ut sina känslor på någon annan är för det mesta negativt. I den värld vi lever i har de flesta, motsägelsefullt nog, mycket svårare för att känna och mycket lättare för att istället egera ut sina känslor mot andra.

Varför är det så? Enligt mig beror det på rädsla, rädsla för att känna, rädsla för att känslorna ska vara så stora och skrämmande att man inte kan hantera dem, att man inte vet vad man ska göra med dem, att de kanske pekar på saker hos en själv som man för allt i världen inte vill se. Alltså tittar man inte närmre på känslorna utan lägger locket på och låter dem pysa ut som okontrollerade handlingar istället. Tyvärr ett dåligt val för både individen och samhället.

Någon klok person har sagt: ”Rädsla är inte en fiende – det är en kompass som visar i vilken riktning du behöver växa.”

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI