Home Personlig utveckling Skoltrött, jobbtrött eller bara trött?

Skoltrött, jobbtrött eller bara trött?

by Charlotta

Nu är det den där tiden på året igen, nystartstiden, så jag tänkte att jag under den närmsta tiden ska skriva en del inlägg med inriktning mer på utbildning och karriär samt ge tips om vad man ska tänka på när man söker jobb och utbildningar. Det kommer även att bli konkreta jobbsökartips och tankar kring hur man kan utforma sina ansökningshandlingar, så håll utkik!

Nu har sommaren haft sin höjdpunkt för i år även om vi kan få varma dagar långt in i oktober. Den här tiden på året andas alltid nystart, det är dags att ta nya tag, att låta sommarens lata dagar då allt fick ta sin lilla tid förpassas till det förflutna och istället få upp farten igen. Det är helt enkelt dags att sätta upp nya mål och att få något vettigt gjort.

Men vad gör man om det som ska vara vettigt inte längre känns vettigt? Om skolstarten inte alls känns spännande utan bara som en ointessant mardröm utan slut. Om jobbet är allt annat än stimulerande och inspirerande och inte ens har en chans att vara tillfredsställande. Vad gör man om det man måste göra varje dag hela hösten och hela våren och kanske ännu längre inte alls känns som en nystart utan som att återvända till grottekvarnen?

Den första frågan som då är naturlig att ställa dig är om du verkligen måste göra det här? Är det så olidligt så kanske det finns möjlighet att byta till något annat, byta skola eller byta jobb?

Finns inte den möjligheten så får du istället fundera över varför du gör det du gör, vad som är vitsen med det, vad du har tänkt dig att uppnå med det eller vad du vinner på att göra det. Går du i skolan så kan du tänka på vad du ska ha utbildningen till, vilka möjligheter du kommer att ha när du väl är klar, allt du kan göra och välja bland och hur roligt det ska bli. Jobbar du så är naturligtvis lönen en morot, men ibland räcker inte det. Men kanske kan erfarenheterna du får från det här jobbet leda till ett bättre och intressantare jobb så småningom. Gör du detta nu så kanske du kan göra det du verkligen vill om något år. Hitta ett mål som gör det värt besväret och hitta också något med det du gör idag som är lite roligt eller i alla fall som känns okej och fokusera på de sakerna när det känns tungt.

Kom ihåg att ingenting är för evigt inte ens en seg utbildning eller ett tråkigt jobb och alla erfarenheter, hur jobbiga de än är, är samtidigt också lärorika eller i alla fall utvecklande. Oavsett vilken situationen är och hur svår, tråkig, jobbig, enformig eller meningslös den känns så hitta något bra med den, sätt upp ett mål som gör det värt besväret och jobba på, så kommer du igenom. ”Keep your eyes on the prize!”

/Coachen

DSC01208

Powered by Calculate Your BMI