Home Personlig utveckling Släpp det som inte längre hjälper dig

Släpp det som inte längre hjälper dig

by Charlotta

Funderar du någon gång på vilka sanningar du lever efter? Redan vid ditt första andetag i livet så börjar du samla på information om vad olika saker betyder, vad de står för och vad de har för värde för dig och för andra. En del av detta är medveten inlärning men det mesta sker mer eller mindre omedvetet. Hela din barndom, uppväxt och resten av ditt liv fortsätter den här insamlingen av värderad information, information som till största del bygger på andra människors åsikter och känslor som de säkert inte alltid är medvetna om heller.

På det viset bygger du upp en omfattande ryggsäck med information om vad som är bra och dåligt, rätt och fel, fint och ful osv, utan att du egentligen aktivt har tagit ställning i de olika frågorna utan du har bara tagit till dig den åsikt som funnits tillgänglig i din närhet och anammat den. Det kan innebära att du utan att veta varför anser att en viss del av kommunen där du bor är bättre än en annan, att vissa bilmärken skulle du aldrig vilja köpa, att färgerna lilla och orange inte passar ihop eller att vuxna människor inte ska klä sig i ungdomliga kläder. Det kan ju vara spännande att fundera på var den typen av åsikter egentligen kommer från, men det som är mer intressant är tankar som handlar om dig och som verkligen begränsar dig, t ex jag kan inte tala inför folk, jag har alltid att ont om pengar, jag träffar aldrig någon att älska, om jag inte jobbar mer är jag inte värd bättre än så här, det går inte att ändra mitt liv, jag kan inte gå ner i vikt eller andra människor kan lyckas men inte jag.

Känner du igen dig i någon av dessa inlärda sanningar eller har du kanske en helt egen uppsättning? Samtliga inlärda sanningar i ovanstående stycke är baserade på någons åsikter och förmodligen inte dina egna. De har uppstått i något sammanhang som egentligen är ointressant men de påverkar dig i allt du gör och allt du tänker och de begränsar dig. Har du en inlärd sanning som säger att du är enastående och att du kan klara vad som helst bara du fokuserar på det, så behåll den och vårda den ömt, men alla inlärda sanningar som säger att du inte duger eller inte klarar av saker eller inte kan få det du vill gör bara skada i ditt liv, så släpp dem.

Lär dig att känna igen när dessa inlärda sanningar dyker upp, granska dem noga och fråga dig om detta är något som hjälper dig i ditt liv idag. Är svaret nej, så släpp det och lär in en ny sanning som faktiskt hjälper dig framåt. Sanningar är inte absoluta och håller sällan över tiden så det finns ingen anledning att hålla fast i sådant som inte längre gör någon nytta. Skapa dina egna sanningar och släpp det som inte längre hjälper dig.

/Coachen

DSCN0920

Powered by Calculate Your BMI