Home Personlig utveckling Släpp och gå vidare

Släpp och gå vidare

by Charlotta

Det har hänt något med människor, eller med samhället eller förmodligen med båda delar. Från när jag växte upp på 80-talet till idag så har förhållningssättet till känslor, relationer, motgångar och uppbrott förändrats så dramatiskt att man skulle kunna tro att det hade gått hundra år istället för trettio. En del förändringar är såklart positiva men i andra fall verkar det ha fullständigt löpt amok och gått alldeles för långt.

Det jag tänker på är hur känslomässiga upplevelser numera ska analyseras in absurdum, hur människor ältar och klamrar sig fast vid uppbrott, misstag och motgångar som om de vore livbojar när de istället är verkligt effektiva sänken. Medan man på 80-talet reste sig upp, borstade bort dammet och sedan lämnade händelsen bakom sig så sitter man numera kvar i gruset, ringer alla man känner som kommer och sätter sig bredvid, och sedan sitter man där och går igenom vad som hände gång på gång på gång medan man analyserar hur det känns, varför det känns så, hur länge det ska kännas så, om det skulle kunna kännas på något annat sätt och hur dåligt man mår eftersom det känns som det gör.

Jag är väldigt mycket för att ha en inre dialog där man tar reda på varför man reagerar som man gör, var känslor kommer ifrån och hur man kan hantera dem för att undvika att helt styras av dem, men någonstans går det en gräns för när analyserandet gör mer skada än nytta. Det är också skillnad på en inre dialog som har ett syfte, att analysera för att kunna hantera situationen bättre, eller ältande som bara drar ner och aldrig har ett slut.

Lika viktigt som det är att lära känna sig själv på djupet, lika viktigt är det att veta när det är nog och det är dags att göra en John Wayne, dvs borsta av sig dammet och lämna det som hände bakom sig. Vissa situationer går helt enkelt inte att lösa, du kanske aldrig kan få veta varför du inte fick jobbet, eller varför hon gjorde slut, eller varför just du blev sjuk, eller varför vänskapen tog slut, och att grotta ner dig i det leder inte framåt utan bara neråt. Faktum är att du kanske inte ens behöver veta det, du behöver bara lämna det.

Ibland finns det bara en väg som leder framåt och det är att släppa och gå vidare. Att inte tillåta sig själv att tänka mer på det och att vid varje tanke på det stänga ner tanken och bestämma sig för att tänka på något annat. När analysen är klar och ältandet tar över är det dags att packa ihop tankeverkstaden och gå vidare till nya upplevelser. Ta gärna hjälp av en 80-talslåt, låttexterna från den tiden var ofta på samma tema, och kan ge den styrka och glöd som behövs för att lyckas.

/Charlotta

4 comments

Anette 24 april, 2015 - 11:05

Om det var så lätt så hade jag gjort det för länge sen.

Coachen 24 april, 2015 - 18:21

Jag säger inte att det är lätt men däremot att det går om man verkligen vill och bestämmer sig för det. Det handlar om att ta kontroll över sina tankar och inte acceptera att de vandrar iväg hur som helst på egen hand.
/C

Carina 25 april, 2015 - 06:19

Jag var ung och vacker på 80-talet, inget stoppade mig då! 🙂
Men att älta saker ligger lite i min natur, då som nu. Är detta ältande verkligen tidsbestämt? Jag är tveksam, måste nog hävda att jag ältar mindre idag, en åldersfråga månne?

Coachen 25 april, 2015 - 09:22

Hej Carina, tack för dina tankar!
Säkert kan det vara en åldersfråga och säkert finns det massor med individuella skillnader. Som vanligt generaliserar jag i mina observationer och uppmärksammar det som jag upplever som den allmänrådande trenden, och generellt tycker jag nog att det är mer ältande i dag än för trettio år sedan.

Som någon uttryckte det så lever vi i en ego-era där väldigt mycket fokus ligger på individen, och tyvärr då inte så mycket på individens själsliga utveckling utan just på egots utveckling.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI