Home Personlig utveckling Stämmer kartan med verkligheten?

Stämmer kartan med verkligheten?

by Charlotta

Vi har väl alla en bild av hur vi har föreställt oss våra liv, hur vi vill leva, vad vi vill uppnå och hur hela livspaketet ska se ut. Kanske formades den bilden redan som barn och kanske har den förändrats med tiden eller kanske är den sig ganska lik som den var från början. Villa, volvo, vovve? Eller kanske jetset-singelliv med lägenhet i New York och ständiga affärsresor världen över? Eller kanske eget företag och framgångsrik entreprenör med stort arv att lämna vidare till barn och barnbarn?

Hur din dröm än ser ut så är den bistra sanningen den att verkligheten nästan alltid ser annorlunda ut. Kanske är livet ganska likt och det är bara smärre justeringar som behöver göras för att du ska kunna säga att du lever din dröm, men kanske är det så att livet inte alls blev som du hade tänkt dig och planerat. Och hade någon visat dig det här livet när du var tonåring så hade du aldrig i livet kunnat tro att det skulle bli ditt.

Så vad gör man då om du inte känner igen dig i ditt liv och inte alls är nöjd med hur det blev? Ja, du har egentligen bara två val, det ena alternativet är att du klagar på hur orättvist allting är och hur synd det är om dig, att du gnäller över hur bra andra har det, att du skyller på att allt beror på saker som du inte kan påverka och att du säger att allt är andra människors fel. Det här alternativet är vanligt och en fullt begriplig reaktion på att du känner dig missnöjd och olycklig, men det hjälper inte eftersom det inte ändrar på något. Istället är risken stor att det blir en livsstil att vara missnöjd och klaga eller skylla på andra och det blir du garanterat inte lyckligare av.

Det andra alternativet är att du istället bestämmer dig för att göra något åt det du inte är nöjd med och då har du två val, det ena är att acceptera situationen som den är, och då menar jag verkligen acceptera den, och det andra är att förändra situationen. Att acceptera situationen innebär att du slutar jämföra verkligheten med vad du hade tänkt dig och slutar att förvänta dig något annat än det som är. Lyckas du med det försvinner också orsakerna till missnöje och klagan och det är fullt möjligt att du kan börja känna dig nöjd och glad med det du har. Att förändra situationen är ofta både det lättare och samtidigt svårare alternativet. Lättare på så sätt att du kan ha kvar din bild av hur du tycker att ditt liv borde se ut, men svårare därför att det kan krävas en hel del förändringar och arbete från din sida för att uppnå det.

Så hur mycket du än känner för att beklaga dig när något inte blir som du vill så handlar det i slutänden om att du måste bestämma dig för vilket som är värst, att försöka åstadkomma det som kanske verkar omöjligt eller att ge upp drömmen. Fler alternativ än så finns inte.

Ett litet tips är att det mesta faktiskt inte är så omöjligt som det först kan verka…

/Coachen

DSC01320

Powered by Calculate Your BMI