Home Personlig utveckling Stora förändringar sker med små steg

Stora förändringar sker med små steg

by Charlotta

Vid tillfällen i livet när man verkligen är i behov av förändring, när det gamla har skavt så länge att det till slut känns olidligt och alldeles omöjligt att stå ut med och man har en bubblande vulkan av frustration och längtan inombords, det är då många för första gången vänder sig till det intresseområdet som kallas personlig utveckling.

Det de då hoppas finna är någon form av hemlig metod för att från en dag till nästa kunna åstadkomma en förändring som är så dramatiskt omvälvande att det känns som om de får ett nytt liv, där allt det gamla som var plågsamt eller inte fungerade är borta och allt det nya som är fyllt av glädje och möjligheter är på plats och igång.

Det är också då många blir väldigt bevikna och bestämmer sig för att personlig utveckling bara är trams och ingenting att ha eftersom det inte kan erbjuda den lösning de så desperat upplever sig behöva. För sanningen är den att den där avancerade, perfekta grejen som på ett enkelt sätt löser alla problem inte existerar, utan de förändringar man längtar efter kommer alltid av att lära sig att ta många små steg som efterhand blir en del av vardagen och en självklar del av en själv.

Det är de nya tankarna som leder till nya handlingar som leder till nya upplevelser som leder till nya känslor som man måste lära sig att tänka, inte bara en gång eller två gånger utan varje gång, varje dag, månad efter månad tills man inte längre behöver anstränga sig utan de kommer av sig själv.

Detta är inte vad man vill höra när man befinner sig på avgrundens brant och är beredd att ge allt man har för en snabb förändring. Men detta är nödvändigt, för det är inte målet som är lösningen utan vägen dit. Det är processen av att ändra sina egna tankar och vanor som lägger grunden för den förändring man vill ha, det är kampen i att bryta gamla mönster och skapa nya som öppnar dörrar och vidgar synfält så att helt nya vyer går att upptäcka.

För att känna andra känslor måste man få nya upplevelser, för att få nya upplevelser måste man utföra nya handlingar, för att utföra nya handlingar måste man tänka nya tankar. Att vara kvar i sina gamla tankar och önska sig ett nytt liv är lika omöjligt som att träna upp sina muskler genom att titta på bilder av ett gym. Det är vägen till målet som är lösningen, målet i sig är bara en bonus.

/Charlotta

12 comments

Annica 16 september, 2018 - 10:27

Tack för din kloka text.❤❤❤
Rom byggdes inte på en dag.
Det jag glömde bort var att lyssna på min intuition och mitt hjärtas röst.
Egot ,rädslor och stressen fick styra mitt liv.
Andras krav,behov och förväntningar fick styra mer än vad jag mäktade med.
Till slut visste jag inte vem jag egentligen var. Vad jag själv behövde för att må bra.
Ibland behövs tyvärr den stora och smärtsamma kraschen i livet för att verkligen få oss att lyssna på riktigt till vad vi egentligen vill i våra liv.
Vilken riktning vi ska ta för att må bra i våra liv i relationer,på ett arbete eller var vi nu befinner oss i livet.
Förändringar tar verkligen tid.Så viktigt att ha tålamod att förstå att förändring ofta tar tid och att de små delmålen också är viktiga steg på en livsresa.
Att också förstå att ett för stunden bra NU kan bli ett dåligt SEN om vi inte väljer med hjärta och omtanke om oss själva.
Allt gott.
❤❤❤
Kram från
Annica

Charlotta 16 september, 2018 - 11:05

Så sant Annica, det första steget är egentligen att inse och acceptera att man behöver förändra och det är inte alltid så lätt det heller. Kram! ❤
/C

H 16 september, 2018 - 11:22

Precis så är det,allt det man vill uppleva kommer inte oss på en gång. Det är de små stegen med lite förändring som kanske tar oss dit vi vill. Nu är hösten här med vackra färger och en härlig luft. Men under hösten tänker jag ofta på livet hur det var förut.

Charlotta 16 september, 2018 - 11:25

Det är inget fel att tänka på det som har varit, så länge det är minnen som lämnar en övervägande positiv känsla hos dig. Om minnena istället gör dig ledsen eller besviken kanske du ska byta fokus och tänka framåt på det som ska komma istället, och hur du kan påverka nuet för att framtiden ska bli som du vill.
/C

Karin 16 september, 2018 - 19:31

Som vanligt är det en lisa för själen att läsa DIN text

TACK Charlotta

Charlotta 16 september, 2018 - 19:47

Tack för att du läser Karin! 🙂
/C

Simone 18 september, 2018 - 13:07

Är det rimligt att anta att förändring tar lika länge som det tagit att lägga sig till med en dålig vana? (Att skjuta på saker och hitta på ursäkter att göra något annat som är mindre viktigt?)

Charlotta 18 september, 2018 - 15:17

Nej det tycker jag inte att det är. Det är däremot rimligt att anta att vanor man haft länge är svårare att förändra, att det tar mer energi, större beslutsamhet och mer uthållighet, och eventuellt även längre tid.
/C

Helena - http://mellan-raderna.com 19 september, 2018 - 16:40

Vilket bra inlägg. Många gånger är det nog så att man tyvärr måste nå botten för att få fram tillräckligt med motivation för att åstadkomma en förändring. När man når den där återvändsgränden inser man att man MÅSTE få till en förändring – just för att alternativet är förödande. Men har man nått botten tror jag också att man kan bestiga berg. Man blir extra stark på nåt sätt. Det enda man vet är att man aldrig kommer gå tillbaka dit man var. /Helena

Charlotta 20 september, 2018 - 08:45

Välkommen hit Helena och tack för dina tankar.
/C

Pernilla 20 september, 2018 - 06:44

Hej C och tack återigen för en text med innehåll som träffar sådär underbart precist. Det gör lite ont på ett bra sätt. Som att klia på ett myggbett:)

Jag vill så jättemycket komma dit. Jag vill så gärna börja ändra mina tankar. Få dem att sluta mala ältande dumheter till mig. Men hur börjar jag? Är det bara att börja och inte ge upp? Ta dag för dag.

Är så innerligt less på min låga (Eller obefintliga självkänsla) som gör att jag visar mig svag som i sin tur gör att människor tycker det är okej att vara jävliga mot mig.

Det ställer till det och gör mitt liv….inte så roligt att leva. Jag är aldrig glad. Ser allt moll.

Bygga självkänsla och byta riktningen på mina tankar. Det är vad som måste göras tänker jag. Är jag på rätt spår tror du?

Tack för dina inlägg. De är verkligen en livlina av klokheter. 🙂
Hälsningar från Pernilla

Charlotta 20 september, 2018 - 08:59

Hej Pernilla, välkommen hit! Första steget är att tro på att du faktiskt har förmåga att styra dina tankar, utifrån vad du skriver gissar jag att du innerst inne inte riktigt tror på att det är möjligt. Men det är möjligt, det är bara en träningssak. Precis som du går till gymmet och tränar musklerna så behöver du träna dina tankar till att lyda dig, att kunna fösa bort tankar du inte vill tänka och plantera in nya tankar som du vill tänka. Jag tror absolut att du är på rätt spår, här nedan hittar du några tidigare inlägg om mental träning och självkänsla som kan vara till hjälp för dig att komma igång.

Ett enkelt sätt att organisera tankarna
Tankekontroll från grunden
Styr du dina tankar eller styr dina tankar dig?
Steg för steg till bättre självkänsla
Hitta tillbaka till självkänslan
Vad tänker du om dig själv?

/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI