Home Personlig utveckling Styrs du av avundsjuka?

Styrs du av avundsjuka?

by Charlotta
Svara ärligt på nedanstående frågor. Fundera gärna en stund först så du inte svarar det du skulle önska vore sant utan det som faktiskt ÄR sant.
  • Händer det att du köper saker som du egentligen inte vill ha men som du vet kommer att imponera på någon annan?
  • Håller du koll på hur stor TV, vilken kaffemaskin eller vilken sorts grill dina vänner har för att jämföra med vad du själv har?
  • Jämför du dina egna klädinköp och semesterresor med dina kompisars för att se vilka som är dyrast?
  • Vet du om du tjänar mer än grannen eller kollegan eller kompisen, eller kanske mest i hela släkten?
  • Kollar du in hur det motsatta könet reagerar på din partner för att avgöra om du har snyggaste sällskapet på festen?

Om du svarar jag på flera av frågorna så är risken stor att du styrs av avundsjuka. Vad innebär då det? Jo, det innebär att ditt liv inte är ditt eget utan att du lever ett liv som är en dålig efterapning av andras liv.

Det betyder också att känslor av glädje och tillfredsställelse huvudsakligen kommer utifrån vilket gör dig väldigt sårbar och påverkbar. Du låter helt enkelt andra styra hur du ska må och känna dig. Det kan också innebära att du kanske inte riktigt vet vad du själv egentligen tycker och tänker om saker.

Vad tycker DU om? Vad tycker DU är värdefullt, eller snyggt, eller roligt? Var skulle du egentligen vilja tillbringa semestern om du inte kände dig tvingad att leva upp till någon annans standard eller ideal? Din drömsemester kanske egentligen är en campingtrip?

När du låter avundsjuka styra så är det väldigt lätt att tappa bort riktningen i livet såväl som sig själv och då blir det plötsligt långt till både glädje och lycka. Styrs du av avundsjuka så jämför du dig ständigt med andra och jämför du dig med andra så flyttar du ditt behov av bekräftelse utanför dig själv och det leder garanterat inte till lycka men däremot ofta till en känsla av misslyckande och frustration.

Bekräftelse söks bäst inåt, av dig själv, för det är bara du som har fullständig kännedom om dina förutsättningar, önskningar och mål, vad saker och ting betyder för dig och hur stora framsteg du gör på din egen livsväg.

Du har själv allt du behöver för att skapa det liv du vill leva så istället för att jämföra dig med andra och söka någon annans bekräftelse så jämför dig bara med tidigare versioner av dig själv och sök bara din egen bekräftelse, för på det viset bygger du upp både ditt självförtroende och din kapacitet.

/Charlotta

6 comments

Anonym 26 december, 2017 - 11:33

Hej, jag är uppfostrad med att beundra folk med pengar och status(yrke), har hela tiden jämfört mig och (naturligtvis) alltid själv kommit till korta! Har jobbat med detta i hela mitt vuxna liv, men kan inte komma från att jag är AVUNDSJUK på folk som har pengar, ser bra ut och verkar leva i en lycklig relation. Deras liv verkar så bra. Själv är jag alldaglig, fattig och har en ganska trasslig livssituation, som jag inte lyckas reda ut trots kontakter med terapeuter och att jag slukar alla möjliga ”Självhjälpsböcker”. Är (fast jag försöker visa upp en glad och käck fasad) jäkligt bitter och avundsjuk. Så hur sjutton gör jag för att bli tillfreds med livet och bli av med min AVUNDSJUKA???

Charlotta 26 december, 2017 - 12:46

Allting börjar i dina tankar, det du beskriver säger att du låter dina tankar styra dig istället för att styra dina tankar. Så länge du tillåter dig själv att fortsätta tänka dessa tankar kommer du också att vara kvar i samma situation eftersom attraktionslagen inte kan ge dig annat än det du är uppfylld av. Det handlar inte om hur många självhjälpsböcker du läser utan om hur disciplinerad du är på att styra tankarna, och eftersom du befinner dig där du är men inte vill vara så är den disciplinen för närvarande låg, men med träningen kan du utveckla den. Till att börja med kommer det att kännas som om du fejkar och ljuger för dig själv, men bry dig inte om det utan bara fortsätta att stänga ute de gamla tankarna och välja tankar som bättre överensstämmer med dit du vill komma. När du har tankarna på plats kommer känslorna att följa efter och sedan följer också livet efter.
/C

Anonym 27 december, 2017 - 13:49

Tack för svaret; om jag har förstått det rätt ska jag tänka t ex att jag är rik, vacker och framgångsrik?
PS: Glömde önska dig God F
ortsättning, känns som om jag känner dig eftersom jag läst så mycket av dig och känner mig utbränd just nu.

Charlotta 27 december, 2017 - 14:54

God fortsättning Anonym! 🙂 Om du vill använda dig av attraktionslagen så är det din upplevelser du ska fokusera på, det hjälper alltså inte att tänka att du är rik, vacker och framgångsrik om din upplevelse/känsla är något annat. Av den anledningen funkar det sällan att ta för ”stora steg”, utan det är bättre att ta små steg som du faktiskt kan tro på. Till en början kan det räcka med att sätta stopp för tankarna om att du är avundsjuk och istället tänka att det finns människor som har det så mycket sämre än du och att du är glad för att du trots allt har det så pass bra som du har. Istället för att vara avundsjuk på dem som verkar ha perfekta relationer så kan du tänka att bara för att en relation verkar vara perfekt utåt så är det inte alls säkert att den känns så från insidan. En del av dem du avundas kanske i själva verket sätter upp en fasad för att dölja att de är djupt olyckliga.

Från den sortens tankar kan du sedan gå vidare till att du är tacksam för olika delar av ditt liv, tacksam för saker du har, sånt du kan, relationer du har, upplevelser du har osv. Se det som steg i en trappa, för varje steg du tar så blir nästa steg lite lättare att nå, och även om du egentligen vill nå toppen av trappan direkt så är enda sättet att komma dit att gå ett steg i taget.
/C

Anonym 27 december, 2017 - 18:11

Tack Finns det någonstans en utförligare beskrivning hur man tillämpar attraktionslagen?

Charlotta 27 december, 2017 - 19:03

Här och här har jag beskrivit hur attraktionslagen fungerar. Vill du förjupa dig mer rekommenderar jag dig att lyssna på Abraham Hicks på YouTube, där finns massor med bra material.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI