Home Personlig utveckling Svårigheten med att leva ett villkorat liv

Svårigheten med att leva ett villkorat liv

by Charlotta

Har du en lista med saker som måste vara uppfyllda innan du t ex kan känna dig nöjd, må bra, vara lycklig, slappna av eller stressa ner? I så fall lever du ett villkorat liv, dvs du har satt upp villkor för vad som måste hända innan du får känna och må så som du egentligen vill känna och må.

Känner du igen det? Börjar det redan kännas lite obekvämt när du inser vilka effekterna det villkorade livet har på din livsupplevelse?  Jag är rädd att det blir värre innan det blir bättre, för hur lätta är sakerna på din lista att uppfylla? Min gissning är att de inte är lätta alls, att det snarare är mål som du har haft länge men som du hela tiden skjuter framför dig och aldrig riktigt når fram till.

Som t ex ”När jag har så här mycket pengar, då kan jag känna mig nöjd.” Men beloppet blir hela tiden högre efterhand som din livsstil förändras. Eller ”Om bara min sambo slutar irritera mig, då kommer jag att må bra.” Men det finns hela tiden nya saker att irritera sig på. Eller ”När allting är gjort och jag inte har mer som hänger över mig så ska jag slappna av.” För de flesta västerländska människor är det en beskrivning av döden, eller i alla fall ålderdomens höst.

Sanningen är att om man sätter upp villkor för när man får lov eller har rätt att känna på ett visst sätt så är sannolikheten stor att man aldrig kommer att uppleva de känslorna. Samma öde står man inför om man har en situation i sitt liv som man inte kan förändra men heller inte kan acceptera som den är. Många frågar då hur de ska gå vidare, vilket som är den tredje vägen.

Men ska man vara helt ärlig så finns det ingen tredje väg i det fallet. Om man inte kan acceptera saker som de är och inte kan förändra dem så är man dömd att besväras av dem varje gång man tänker på dem eller bara är medveten om dem.

Detta är samma sak som händer när man diskuterar sakfrågor med oliktänkande. Egentligen är det inget problem att två personer har olika åsikter, men om man har villkorat sitt välbefinnande till ett scenario där ”alla måste tycka som jag”, så kommer veganen att strida till sista blodsdroppen för att övertyga köttätaren om att kött är djävulens påfund, och naturligtvis tvärtom.

Hade båda istället levt villkorslösa liv så hade de lugnt kunnat konstatera att andra får äta vad de vill för det påverkar inte mig, mitt liv eller hur jag mår och känner mig. Jag behöver inte få min vilja fram för att må bra. Jag behöver inte få omvärlden att dela min övertygelse för att känna mig nöjd.

Att leva ett villkorat liv får dig att tro att du inte har möjlighet att känna de känslor som du allra helst vill känna eftersom du ännu inte uppnått de nödvändiga målen. Att känslor som lugn, harmoni, nöjdhet, kärlek, glädje och välmående alltid befinner sig på andra sidan något som du inte rår på.

Men så behöver det inte vara, för det där som du inte rår på behöver inte finnas där alls, du kan bestämma dig för att ta bort villkoren precis när du vill och börja leva i känslan.

/Charlotta

2 comments

Hanna 18 januari, 2018 - 09:57

Jo, villkorar för mig själv? Har så mycket att förverkliga, håller på jämt, för det är så intressant, stimulerande och roligt. Jag skall göra det och det och fantasin ger mig alla verktyg och mer därtill. Full fart jämt. Men blir stressad av att fantasin är så ivrig, ger mig så mycket att göra. Kunde jag styra min tid till 100% skulle jag vara mycket lugnare. Är det det som är villkorat för mig? Utbränd en gång och känner i kroppen den är på ”on” alltid i vaket tillstånd. Vill leva på min kreativitet! Hälsning Hanna

Charlotta 18 januari, 2018 - 10:38

Hej Hanna! Det där låter inte som villkor utan mer som att du har många mål och många drömmar. Villkor är om du hade intalat dig själv att du inte kan bli lycklig, nöjd, osv förrän du har uppfyllt de målen och drömmarna.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI