Home Personlig utveckling Ta dig upp ur jämförelseträsket

Ta dig upp ur jämförelseträsket

by Charlotta

Brukar du jämföra dig med andra? Hur långt andra har kommit i sitt liv, vad de har uppnått, vad de kan, vad de gör, vad de har osv? I så fall vill jag att du funderar på det här:

Apor är verkligen fruktansvärt dåliga på att simma, för att inte tala om hur usla delfiner är på att klättra.

För att en jämförelse ens ska vara relevant så behöver du först veta att du och den du jämför med har exakt samma talanger, förmågor och förutsättningar, så redan där faller det egentligen. Dessutom är det så att även om ni har samma slutmål så är chansen stor att ni tar olika vägar dit, där den ena inte är sämre än den andra, de är bara olika. För att ni är olika personer.

Så se till att inte vara en delfin som slår på sig själv för sin dåliga förmåga att klättra, eller en apa som är avundsjuk för att den inte simmar lika bra som delfinen.

Det enda sättet att bli verkligt bra på något är att utveckla och förfina sina egna styrkor, på sitt eget sätt, och i sin egen takt.

Det finns en annan sida av jämförelseträsket också, och det är när man inte riktigt vet om man är en apa eller en delfin eller något annat. Vad som händer då är att man står där mitt i djungeln och ser sig omkring på alla andra djur som gör det som just de är bäst på. Längtansfullt betraktar man antilopen som springer så lätt och med sådan elegans och så tänker man: ”Det där vill jag också göra, det skulle nog passa mig.”

Några dagar senare när man besviket insett att det där med att springa lätt och elegant inte var någon höjdare, vänder man istället blicken mot örnen som så stolt och majestätiskt seglar över fältet,  och så tänker man: ”Så där tjusig vill jag också se ut när jag glidflyger fram över världen.” Men det visar sig att inte heller det fungerade i praktiken.

Så kan det fortsätta år ut och år in medan man letar i sin omvärld efter det som ska bli ”min stil”, ”min grej”, ”min karriär” eller ”min livsuppgift”. Men inte förrän den dagen man tittar inåt och ställer sig frågorna ”Vem är jag innerst inne, vad vill jag och vad är jag bra på?” kan man komma fram till att man i själva verket är ett lejon vars uppgift är att spana ut över savannen för att försvara sin flock och sitt revir.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI