Home Personlig utveckling Tänk om du ångrar dig

Tänk om du ångrar dig

by Charlotta

Vilket val är bäst för dig? Vilket är den optimala vägen att gå, det ultimata alternativet för just dig? Hur ska du göra för att vara säker på att du inte kommer att ångra dig?

De flesta människor står inför val varje dag, men majoriteten av valen är inte stora och dramatiska utan små och vardagliga. De små valen är lättare att göra, vad ska jag äta till middag, vilket TV-program ska jag titta på, vilka kläder ska jag ha på mig. Även om de valen också kan kännas jobbiga ibland så brukar det ändå gå ganska snabbt att bestämma sig.

Men så emellanåt ställs man inför större val, val som känns livsavgörande eller i alla fall potentiellt livsförändrande, där man verkligen inte vill välja fel. Så man tänker och funderar, kanske frågar man alla man kan komma på att fråga om råd, och får lika många olika svar tillbaka, så man grubblar lite till.

Efterhand blir själva beslutssituationen så laddad att den fylls av ångest, trots att alternativen man väljer mellan egentligen skulle fungera bra vilket som. Det är ofta det som gör det svårt, hade något av alternativen varit riktigt dåligt så hade valet blivit lättare.

I det här läget är det lätt att tappa fokus på vad som egentligen är viktigt och istället lägga all sin energi på själva valet, som om valet i sig är slutmålet och det som kommer att vara avgörande. Men så är det sällan.

Livet är så fiffigt konstruerat att även om man gör lite märkliga val ibland som leder på omvägar så kommer man i allmänhet fram dit man ska ändå i slutänden, sett ur ett större perspektiv.

Många gånger är det bättre att bara välja och inte låta alltför mycket tid och energi gå åt till att avgöra vilket som är det absolut bästa alternativet. Sannolikheten är stor att det finns många vägar som leder till samma mål, och att vägen dit kommer att vara intressant och givande oavsett vilken av dem du väljer.

/Charlotta

4 comments

Essie 8 april, 2017 - 07:39

Jag står vid ett vägskäl och har gjort det ett tag. Det är inte första gången under våra 20 år ihop – men denna gången känns annorlunda för mig. Tidigare har jag kämpat oss tillbaka men nu har den kampviljan inte infunnit sig. Vägskälet består av några andra vägar men jag har svårt att börja gå. Tänk om jag ångrar mig…

Charlotta 8 april, 2017 - 09:20

Den risken finns oavsett om du går eller du stannar kvar. Du kan lika gärna vakna upp om tio år och ångra ytterligare tio förlorade år, som att du ska vakna upp en dag och sakna relationen. Livet kommer inte med garantier, det enda du kan göra är att fatta det bästa beslut du kan utifrån det du vet i nuläget. Vad säger intuitionen dig, om du inte lyssnar till rädslan? Dessa tre inlägg kanske kan vara till hjälp för dig.
Tänk om du ångrar dig
Upprepar du samma misstag om och om igen?
När vägen förändras för varje steg man tar
/C

Essie 8 april, 2017 - 23:47

Tack för att du påvisar ett annat sätt att se på saken. Jag har tidigare bannat mig själv för att jag inte gick vid flera tillfällen! Nu är jag i samma situation igen – och tvekar iallafall! Dina inlägg kan hjälpa mig att se klarare och finna styrkan i att ta ett nytt steg i livet! Tack!

Charlotta 9 april, 2017 - 08:53

Väl bekomme Essie, det låter som att du vet vad du behöver göra.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI