Home Personlig utveckling Tomma relationer

Tomma relationer

by Charlotta

Har du allt du behöver i livet men ändå känns det som om något fattas? Lever du ett fullt liv med familj, släkt, vänner, bekanta, arbetskamrater och ett socialt umgänge som håller dig ständigt sysselsatt men upplever trots det att du känner dig ensam? Kanske är det så att dina relationer inte riktigt motsvarar förväntningarna och att du behöver mer för att känna dig tillfredsställd. Du omger dig med människor som har olika roller i ditt liv, det kan vara de som du aktivt har valt att umgås med, de som du har blodsband till eller andra som bara spontant ramlat in i ditt liv och stannar där och som du trivs och har roligt tillsammans med. Så på ytan är allting precis som du vill ha det men vad händer om du tittar lite närmre på var och en av relationerna och vad de ger dig?

För att verkligen må bra i en relation krävs det att du blir sedd och respekterad för den du innerst inne är, att dina åsikter och behov respekteras, att du visas omtanke, att du känner dig förstådd och uppskattad, att du blir inspirerad och utmanad och att du blir intellektuellt tillfredsställd och om det rör sig om en partnerrelation även fysiskt tillfredsställd. Ibland kan det vara så att en relation växer in i sin roll och efterhand fyller fler och fler av de här behoven, men lika ofta går det åt andra hållet och det som från början var en komplett och närande relation känns så småningom allt mer tom och otillfredsställande. Människor utvecklas i olika takt och åt olika håll vilket kan orsaka tillfälliga eller mer långvariga slitningar och ibland blir avståndet så stort att det helt enkelt inte längre går att överbrygga.

Tomma relationer är relationer som inte ger dig det som du förväntar dig av dem och det som du behöver. En relation med en livspartner, en bästa vän, en arbetsgivare eller även en förälder eller ett barn som får dig att hela tiden känna dig tom och som om du behöver mer gör dig i längden olycklig och dränerar dig på energi. Då finns det två vägar att gå, du kan antingen fylla relationen med det du behöver eller släppa den. Beroende på vilken roll personen har i ditt liv, hur viktig relationen är och hur mycket jobb du och den andra personen är beredda att lägga ner så kan du välja att berätta vad du känner och vad du behöver och kanske få höra att den andra personen delar din upplevelse och också behöver mer och sedan gemensamt försöka komma fram till vad ni måste förändra för att rädda relationen och bygga upp den igen. Alternativet är att släppa både relationen och personen och gå vidare var för sig. Det kan kännas svårt att ta ett sådant beslut men när uppbrottet väl är genomfört så känns det som en lättnad att inte längre tyngas ner av den eviga besvikelsen och frustrationen som en tom relation innebär. Att släppa en relation behöver inte betyda att ni inte längre tycker om och uppskattar varandra men det kan vara så att hur bra personer ni än är så fungerar inte er relation just nu. Kanske kan ni återförenas längre fram i livet eller kanske var detta allt ni hade att ge varandra, men var inte rädd för att bli ensam, för du är aldrig så ensam som i sällskap av någon som inte möter dina behov.

Kom ihåg att även vända på myntet och titta på andra sidan. Vad ger du till dina relationer, finns det någon som du värdesätter som kanske upplever att du inte bidrar tillräckligt mycket till er relation? Hur kan du förbättra dina relationer innan de riskerar bli tomma? Är du uppmärksam, omtänksam, uppskattande, förstående och inspirerande i dina relationer? Ibland kan det räcka att själv ge mer för att få mer tillbaks.

/Coachen

DSC00964

Powered by Calculate Your BMI