Home Personlig utveckling Tomrum som slukar allt

Tomrum som slukar allt

by Charlotta

Det kan kännas som ett svart hål i bröstet som hela tiden hotar att växa mer och mer och till slut riskerar att sluka hela dig. Eller som en svidande tomhet i magen som sakta gnager och äter på dig tills du inte längre finns kvar. Eller som ett evigt ekande i huvudet av röster, minnen, tankar och intryck som skapar sådan oreda och så mycket ångest att de måste tystas innan de driver dig till vansinne.

Tomhet, frustration och maktlöshet kan ta sig olika yttryck men oavsett hur det visar sig så är det en väldig obehaglig känslor som får oss att göra saker som egentligen inte är till någon hjälp alls och som desutom inte är bra för oss. Vanliga metoder att försöka döva de här känslorna är olika beteenden som i lagom doser är högst normala men som i sin yttersta form kan beskrivas som missbruk. Det kan till exempel handla om att äta, shoppa, dricka alkohol eller ta värktabletter eller annan medicin men också om att jobba för mycket eller att helt och hållet gå upp i en hobby eller för den delen en relation. Allt detta är fullt normala aktiviteter, men när de går till överdrift är de inte längre hälsosamma för oss och indikerar att något inte står rätt till utan att vi försöker fylla ett tomrum som inte låter sig fyllas.

För så är det, den typen av själsligt tomrum går inte att fylla med något kroppsligt, hur intensivt och hur länge man än håller på så kommer tomrummet inte att bli mindre utan snarare tvärtom. Det som kan luras är att det kan ge en tillfällig kick och tillfredsställelse att fylla magen eller garderoben eller glaset, men det är en mycket kortvarig glädje som snabbt övergår till ångest som gör tomrummet ännu större. Så vad gör man då?

Eftersom tomrummet inte går att fylla så måste man istället avlägsna tomrummet helt och hållet och för att kunna göra det måste man först ta reda på vad tomrummet består av. Vilka känslor existerar i tomrummet? Vad är det som ligger bakom känslorna? Var kommer de ifrån? Vem hänger de ihop med? Hur får de dig att känna? Detta är ofta inget som görs i en handvändning och ibland kan motståndet mot att öppna de dörrarna vara så stort och förknippat med så mycket sorg och smärta att det krävs professionell hjälp för att kunna ta sig dit. Men ibland räcker det med att man på egen hand tillåter sig själv att ställa frågorna och att man tar sig tid att invänta svaren, en process som kan ta dagar, veckor och månader.

När du väl kommer fram till vad tomrummet egentligen handlar om så blir det också så mycket lättare att göra något åt saken och ibland behöver man inte ens göra något för det räcker att man inser och uppmärksammar vad tomrummet representerar, accepterar och välkomnar den känslan och säger att det är okej att den finns, det är okej att känna så här, det är inget som behöver döljas eller förnekas för detta är en del av mig och detta är min verklighet. Ett sådant erkännande brukar få de flesta tomrum att över tiden skrumpna ihop och försvinna och då försvinner också behoven förknippade med tomrummet, som att shoppa, äta osv.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI