Home Personlig utveckling Tuppa till dig!

Tuppa till dig!

by Charlotta

Du är bättre än du tror! Jodå så är det, du är mycket bättre än vad du tror i alla avseenden. Av någon anledning så lär vi oss att alltid ta fram och fokusera på det sämsta i oss själva och att aldrig riktigt erkänna de bra sidorna. Och om du trots allt skulle erkänna en bra sida så är den aldrig odelat bra utan där är alltid något dåligt med den som ska poängteras. Vad sägs till exempel om de här dialogerna, något som känns igen?

 

– Åh, vilken god kaka du har bakat!

– Tack, men den blev inte riktigt bra i kanten där, så typiskt när man ska få besök, den brukar bli bättre.

 

– Nähä, har du renoverat badrummet helt själv? Att du kan!

– Jo, fast grabbarna i järnaffären har nästan gjort halva jobbet för de har kommit med massor med bra tips och elen fick jag ju ta hit en fackman för så det har jag inte gjort själv.

 

– Men vad du sjunger bra, du har ju jättefin röst!

– Usch tycker du? Jag är inte alls bra i rösten idag, känner mig nästan lite förkyld, de höga tonerna satt inte alls som de skulle.

 

Det kan tyckas bagatellartat hur du bemöter beröm eller vilken inställning du har till dina egna förmågor, men det är grundläggande för din självkänsla och hela din självbild. Om du ständigt föminskar dig själv, det du är såväl som det du förmår, genom att inte erkänna din storhet så kommer du att nedvärdera dig själv i förhållande till ditt verkliga värde. Eftersom vi tenderar att mycket lättare se storheten hos andra och till och med överdriva den så blir skillnaden mellan vad du ser hos dig själv och vad du ser hos andra stor och till andras fördel. Och att kontinuerligt jämföra dig med andra och hela tiden se dig själv som den sämre personen är katastrof för självkänslan och självförtroendet och inte ens i närheten av sanningen. Är du riktigt framgångsrik i att nedvärdera dig själv så kommer dessutom andra att märka av den negativa energi som du utstrålar och uppfatta det som missnöje, osäkerhet och inkompetens som de i sin tur speglar tillbaks till dig. Så det hela blir en självuppfyllande profetia där din förminskning av dig själv leder till att det är så människor uppfattar dig och då tror du på deras omdöme, och så är cirkeln sluten.

Istället föreslår jag att du gör tvärtom och tuppar till dig. Inte så att du ska nedvärdera andra, men du ska (t)uppvärdera dig själv. Tänk på hur tuppar går omkring och ser stolta ut, oavsett om de är vita, bruna, spräckliga, har stor eller liten kam, långa eller korta stjärtfjädrar så ser de ut som om de är makalöst stolta över sig själva. Uppmärksamma allt fint som du är och allt bra som du kan och gör och se storheten i det. När någon annan ger dig beröm så säg ”Tack, vad roligt att höra!” eller ”Tack, vad roligt att du tycker det!” eller ”Tack, det värmer verkligen!”. Det är dessutom ett mycket trevligare svar för den som ger komplimangen än att få ett ursäktande svar som antyder att personen har fel i sin uppfattning.

För att komma in i tankegången kommer här två övningar som du lämpligen gör dagligen i tre veckor eller längre.

Varje morgon ställer du dig framför spegeln och ler mot dig själv medan du säger:

– ”God morgon *ditt namn*. Du är… och du är fantastisk!”

Istället för punkterna säger du tre positiva egenskaper som du har till exempel ”generös, en god lyssnare och intelligent”. Variera gärna med olika egenskaper från dag till dag.

Varje kväll innan du lägger dig skriver du ner på ett papper fem bra saker som du gjort under dagen, till exempel ”Jag kom ihåg att sätta ut soptunnorna för tömning, jag höll upp dörren för någon i affären, jag blev inte arg på barnen när de bråkade, jag tackade för en komplimang utan ursäkter och jag kom på en bra lösning till ett problem på jobbet.” Gör det lätt för dig och ställa inga krav på att det ska vara stora och avancerade saker utan bara något som var bra. Efter hand kommer du mer och mer in i tänket att uppmärksamma dina positiva egenskaper och sånt du gör som är bra. Genom att fokusera på dina styrkor så ger du dem energi och blir tryggare i dem vilket leder till att de blir tydligare och starkare och även lockar fram andra positiva sidor hos dig. Så istället för att bli mindre och mindre kommer du energimässigt att bli större och större och såväl du själv som din omgivning kommer garanterat att lägga märke till din förändrade attityd och din förbättrade självkänsla.

/Coachen

DSC00921

Powered by Calculate Your BMI