Home Personlig utveckling Vad är egentligen viktigt?

Vad är egentligen viktigt?

by Charlotta

Vad är det som gör livet värt att leva, det som lägger grunden för allt annat, det som ger mer energi än det tar, det som du inte vill klara dig utan och som gör att du känner att du lever? När vardagen susar förbi med blixtens hastighet är det lätt att dras med i den allmänna hysterin där världen står och faller med om favoritbyxorna är rentvättade, om disken blir nerplockad i diskmaskinen, om chefen slår volter av glädje över din senaste rapport eller om partnern svarar på ditt sms inom vad du anser vara rimlig tid. Men hur viktiga är de där grejorna egentligen, är de verkligen värda att hetsa upp dig över eller ens bry dig speciellt mycket om? Blev inte byxorna tvättade igår så kan du tvätta dem imorgon istället, det är aldrig försent att sätta ner disken, partnern svarar säkert när tid finns och har någon någonsin sett chefen slå volter? Nej, många av de saker som du förmodligen varje dag upplever som måsten och lägger energi på är egentligen inte alls speciellt viktiga för ditt välbefinnande, men vad är då viktigt? Jo, fyra saker:

– Trygghet
– Hälsa
– Relationer
– Utveckling

Trygghet kan betyda olika saker för olika personer, men för de flesta handlar det om stabil ekonomi och hemmiljö. Att veta att du har ett hem där dina saker finns och att du kan betala räkningarna varje månad, däremot verkar det vara av mindre betydelse för livskvaliteten hur påkostat hemmet är. I allmänhet är det ett avlönat jobb som krävs för att uppnå detta.

Hälsa är väldigt viktigt för livskvaliteten men inte alltid så lätt att uppnå. Det finns en mängd saker som påverkar din hälsa, en del som du kan ändra på och en del som du inte kan ändra på. De tre saker som du kan påverka och som gör störst skillnad för hur din hälsa utvecklas är vad du äter, hur mycket du rör på dig samt hur mycket du stressar. När det gäller maten bör du fokusera på att minska intaget av socker och andra snabba kolhydrater och öka intaget av frukt och grönsaker, speciellt gröna bladgrönsaker. Motion ska utföras med måtta, det är skadligt att vara för stillasittande men det är också skadligt med överdriven motion eftersom det utgör en stress och påfrestning på kroppen som den då inte får en chans att återhämta sig från, så lagom är honnörsordet och begreppet lagom varierar med vem du är och vilka förutsättningar du har. Slutligen så bör stressen minimeras, helst av allt uteslutas, men för de flesta är det inte möjligt. Utan stress kan kroppens immunförsvar jobba bättre, magen, andningen och resten av kroppens funktioner fungerar bättre, du sover bättre, du tänker bättre, minnet blir bättre osv. Stress är den långsamma döden för kroppen. Och även för själen.

Goda relationer är däremot näring för själen och nödvändigt för att du ska trivas och må bra. Odla dina relationer genom att visa ditt rätta jag, visa att du har svagheter och att du är sårbar och var pålitlig och ödmjuk. Skryt och fasader går aldrig hem i längden och bygger bara drama istället för ärliga relationer. Var också beredd på att det krävs arbete för att en relation ska fungera i längden, sagoböckerna och en hel del Hollywoodfilmer hävdar motsatsen, men de har fel. Det är inte ett tecken på svaghet att vara den förste som säger förlåt eller erkänner att du hade fel, tvärtom är det ett tecken på styrka.

För att känna dig utmanad och tillfredsställd i livet behövs det en sak till, utveckling. Du behöver känna att du utvecklas som människa, du behöver ställas inför utmaningar som kan få dig att växa och lära dig nya saker, tänka i nya banor och uppleva nya situationer. Hur bra du än har det kommer du inte att bli nöjd om det inte händer något i ditt liv som bidrar till din personliga utveckling. Vad just du behöver för att utmanas vet bara du, om inte så ta reda på det för det är en av de viktiga sakerna i livet.

/Coachen

DSCN2133

Powered by Calculate Your BMI