Home Personlig utveckling Vad är snäll?

Vad är snäll?

by Charlotta

Är du snäll? Vad innebär det att vara snäll? Är det alltid en bra egenskap eller kan det också vara en dålig? Kostar det något att vara snäll? Vem är du snäll mot när du är snäll?

För att kunna svara på dessa frågor måste vi först bestämma vad det innebär att vara snäll. Snäll används ganska slarvigt idag och verkar kunna betyda flera olika saker. Jag tänkte vi skulle reda ut begreppen och ta reda på vad det egentligen innebär att vara snäll och vad som inte är snällhet utan något helt annat.

När du bryr dig om andra, visar omtanke om någon och anstränger dig för att göra något för en annan människa, då är du snäll. Denna typ av snällhet behöver inte kosta dig något men kan göra det i form av tid, arbete och även pengar. Det är dock du som bestämmer hur mycket tid, arbete och pengar det får kosta.

När någon behandlar dig illa, inte tar hänsyn till dig eller visar dig den uppskattning du förtjänar och du tillåter detta utan att säga något så skulle nog många kalla det för att vara snäll, kanske att vara för snäll. Kanske kan man säga att du då är snäll mot den andra personen men du är definitivt inte snäll mot dig själv och det kan kosta dig en hel massa i form av irritation, sårade känslor och skadad självkänsla.

När någon är snäll mot dig, kanske oväntat snäll, och du blir glad och förvånad bara för att senare upptäcka att det fanns en baktanke med snällheten och att den andra personen själv tjänade mest på det. Var det ändå snällhet då eller var det något annat?

När någon ber dig om något som du egentligen varken vill eller kan göra men du blir pressad och till slut säger du ok. Som belöning får du höra ”Vad snäll du är!”.

Ordet snäll är alltså något av en ulv i fårakläder, så nästa gång någon säger ”du är så snäll” så fundera en stund på vad det egentligen är som händer, vem du är snäll mot och om det kostar mer än du hade tänkt dig. Prova att ersätta ”snäll” med andra ord som skulle passa vid det tillfället. Om det fungerar med exempelvis ”omtänksam” eller ”uppmärksam” så verkar det vara en situation som alla kan vara nöjda med, men om ”snäll” istället kan ersättas med ”mesig” eller ”lättlurad” så kanske det är läge att stå upp mer för dig själv.

/Coachen

DSC01069

2 comments

Bibi haile 11 juli, 2018 - 11:47

Det är bra förslag och beskriva CHARLOTTA, men jag har fråga dig. Jag är en kärlek kille och snäll. men nästan alla andra människor inte snäll på mig varför vet jag inte. Jag är en rätt person. men jag är ensamhet i hos mig just nu och går jag till skolan eller någonting. varför älskar de inte mig ? hur kan de älska mig att jag förvånade. Jag älskar många tjejer men tjejer älskar inte på mig fortfarande.

Jag väntar dig att besvara!

MVH Bahabelom Haileslasie

Charlotta 11 juli, 2018 - 12:05

Hej Bahabelom Haileslasie, välkommen hit! Varför människor tycker om vissa personer och inte andra personer är omöjligt att svara på, det handlar inte bara om att vara snäll utan om att känna förståelse och samhörighet och inte minst om personkemi. Istället för att undra varför vissa personer inte älskar dig så leta efter människor som du har mer gemensamt med och som du kanske har gemensamm intressen och värderingar med. Ge människor en chans att lära känna dig under naturliga former och under en längre period så är chansen stor att du finner vänner och kanske även kärlek.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI