Home Personlig utveckling Vad gjorde du förra året?

Vad gjorde du förra året?

by Charlotta

Minns du vad du gjorde i våras, eller i somras eller nu i höstas? Vilka hinder du tagit dig förbi, vad du uträttat, hur många gånger du överträffat dig själv genom att klara av saker som du inte trodde du skulle kunna, orka eller hinna?

Jag tror att vi lite till mans nog är väldigt dåliga på att ge oss själva kred för allt vi gör som är bra. Tänk på alla gånger i vardagen när du ställts inför situationer som i stunden känts hopplösa och du varit på vippen att kasta in handduken, men ändå rätat på ryggen, bitit ihop och rett ut situationen.

De tillfällena glömmer man lätt bort i efterhand, helt enkelt för att när man väl hanterat situationen, löst problemet och släckt elden så visade det ju sig att det inte var så farligt och då drar man undermedvetet slutsatsen att den egna insatsen inte var så anmärkningsvärd.

Men denna slutsats är, ärligt talat, helt uppåt väggarna fel. I den typen av situationer så är den egna insatsen gigantisk, det du lyckades med, det du genomförde, det sätt på vilket du red ut stormen och tog dig själv, och kanske även andra, genom svårigheten var spektakulärt bra. Du var fantastisk, enastående, formidabel, och värd allt beröm som finns att få.

De bedrifterna ska uppmärksammas, du är värd att uppmärksammas för de bedrifterna, och nu när vi nyss lämnat ett fullbordat år bakom oss är ett ypperligt tillfälle att göra det.

En annan sak som är värd att uppmärksammas är de misstag du gjort under året, men inte alls för att straffa dig själv för dem, utan för att ta reda på vad du lärde dig av dem, hur du använde dem för att utvecklas och hur du kan utnyttja den erfarenheten framöver.

Misstag, besvikelser och saker som inte blir som man tänkt sig är utmärkta läromästare. De gånger man lyckas på första försöket lär man sig ingenting, det är när det går snett och man måste tänka till en extra gång som man utvecklas och lär sig något nytt.

Mitt förslag är att du gör en lista och skriver ner allt du har lyckats med och allt du har lärt dig under förra året. Häng upp listan på kylskåpet och låt den sitta där ett par veckor som ett diplom över årets framgångar och prestationer.

Och varför inte samtidigt starta en ny lista för 2017 där du under året fyller på med din framgångar och lärdomar, så kan du påminna dig själv under hela året om vilka framsteg du gör och vilken fantastisk person du är.

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI