Home Personlig utveckling Vad gör man med jobbiga känslor?

Vad gör man med jobbiga känslor?

by Charlotta

Känslor kan vara jobbiga, de kan upplevas som överväldigande och skrämmande. Som något främmande och oberäkneligt som man inte vet vad man ska göra med och som man inte vet vart de kommer att leda eller hur länge de kommer att stanna.

När man blir överväldigad av känslor finns det tre vanliga sätt att reagera. Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av känslor det är, mer än att de på något sätt är svåra, jobbiga eller negativa känslor, för reaktionerna är desamma.

Det första sättet är att lägga locket på och låtsas som att känslorna inte finns. Att försöka stänga dem ute och fokusera på andra saker för att glömma dem, eller i alla fall distrahera sig, från känslorna som man inte vill möta.

Detta sättet brukar ha ungefär samma effekt som att lägga locket på en kastrull med kokande mjölk,  det verkar gå bra till en början men förr eller senare bubblar det över.

Det andra sättet är att tänka sig bort från känslorna genom att hålla känslorna på avstånd och istället försöka förstå intellektuellt vad som har hänt, hur det kunde hända, varför olika personer gjorde som de gjorde, hur man kunde gjort annorlunda och hur man eventuellt skulle kunna göra för att göra det som hänt ogjort.

Under en kort period kan några av de här tankarna vara relevanta att fundera kring, men ganska snabbt övergår det från att vara analys till att bli ett ältande vars enda effekt är att känslomässigt hålla dig kvar i den händelse du skulle gör allt för att få komma vidare från eller glömma.

Och så har vi det tredje sättet, det enda som verkligen leder framåt, och det är att acceptera känslorna och låta dem finnas. Att våga släppa fram känslorna, uppleva dem, välkomna dem och utforska dem, att vända på varje ord och tanke och fråga dig hur de hänger ihop, vad de har för ursprung, om de påminner dig om något du upplevt tidigare i livet, varför de påverkar dig så starkt och vilket budskap de har till dig.

Rädslor fungerar som fyrar, de visar vägen till de områden där vi behöver utvecklas som mest, där vi har saker vi behöver uppmärksamma och ta itu med. Se känslorna som dina läromästare och utnyttja dem till att göra dig av med begränsningar och växa som person.

Vägen bort från de överväldigande känslorna går aldrig runtom, under, över eller åt motsatt håll från de jobbiga känslorna. Den går alltid igenom känslorna. Låt inte känslor skrämma dig, låt dem visa dig vägen.

/Charlotta

4 comments

Solanna Bylund 6 maj, 2017 - 11:36

Tack 💚 Du är så klok min vän 🙏🌞✨ Önskar dig allt gott.. Kram kram 💚

Charlotta 6 maj, 2017 - 11:40

Tack för att du läser Solanna, allt gott till dig också och kram tillbaka! ❤️
/C

anna 17 maj, 2017 - 07:38

Hej Charlotta!
Skulle uppskatta din åsikt och dina råd till min situation. För cirka 6 månader sen började jag dejta en helt underbar kille som är bland dom finaste personer jag mött. Han berättade tidigt i vår relation att han varit till och från deprimerad ett tag, men i och med vårt möte tog han psykologhjälp då han inte ville att det skulle gå ut över vår relation. I vissa stunder kan hans mående dock gå ut över mig, att han inte vet vad han känner eftersom att han känner sig likgiltig med i princip allt. När jag då har gett honom lite andrum ett tag har han kommit tillbaka och insett att han faktiskt saknar mig och vill inget annat än att vara med mig. Men sen kan det gå ett tag där allt är toppen tills han får en liten dipp igen. Jag vill så gärna hjälpa honom och stötta honom, vara förstående, men jag vet inte vad jag ska göra. Psykologutredningen tar tydligen väldigt lång tid då det inte riktigt känns som att dom har honom på allvar och skjuter upp hans tider hit och dit vilket också gör mig så arg.. Med all respekt att det tar tid att reda ut någons mående men efter fem månader har det fortfarande inte ställts någon diagnos på det hela..

Jag vill ju egentligen helhjärtat satsa på den här relationen, men jag känner ändå en rädsla inför en eventuell dipp då han inte vet vad han känner för mig längre, vilket han befinner sig i just nu.. Hur tycker du att jag ska bemöta det här?
Tack snälla för en underbar blogg fina du! ❤️

Charlotta 17 maj, 2017 - 09:27

Hej Anna, välkommen hit och tack för berömmet! ❤️ Tyvärr är det så att man ibland måste inse att bara kärlek inte räcker när resten av livet och vardagen inte går att lösa tillsammans. Det du behöver ta reda på för egen del är om du är beredd att ställa upp helhjärtat på den här killen både nu och i framtiden, även om hans psykiska hälsa inte blir bättre än vad den är idag. Han kanske blir bättre, och jag hoppas att han blir det, men det finns ingen garanti att problemen inte återkommer i något läge. Är du beredd att stå vid hans sida oavsett? Är du inte det så är det bättre för er båda att avbryta relationen innan den blir för allvarlig. Men om du är det, om du tror att detta är mannen du vill leva resten av ditt liv med, så får ni tillsammans prata om hur du bäst kan hjälpa honom. Om det är genom att ge honom utrymme eller kanske genom att driva på sjukvården så han får hjälp snabbare, kan bara ni tillsammans avgöra.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI