Home Ekonomi Vad innebär det att unna sig livets goda?

Vad innebär det att unna sig livets goda?

by Charlotta

Vad innebär det i praktiken att leva gott och hur mycket glädje har man egentligen av att unna sig? Just begreppet ”unna sig” är ett uttryck som jag inte gillar, det är populärt att unna sig saker men jag tycker det ger helt fel mentala signaler och motarbetar alla former av långsiktigt förändringsarbete man kan vilja göra.

Om man tänker i termer av att ”unna sig” så ligger det i det begreppet att man bara lever riktigt gott när man unnar sig och då innebär det samtidigt att resten av tiden så unnar man sig inte och då är allt mycket sämre, kanske till och med dåligt. Det i sin tur gör livet till någon sorts lidande vid alla tillfällen utom då man får unna sig, vilket i sin tur leder till att man gärna unnar sig allt oftare för att man vill att livet ska vara bra. En ond cirkel alltså.

Om unnandet då inkluderar till exempel ohälsosam mat, shopping eller andr typer av utgifter så är det lätt att sätt sig själv i en sits där man egentligen inte vill vara.

Det är vanligt att höra om personer som lever på ganska liten budget och som i slutet av månaden beklagar sig för att de inte har råd med någonting utan måste leva på knäckebröd och nudlar tills pengarna kommer. Första reaktionen är förstås att det låter alldeles förskräckligt och man får lust att rycka ut och hjälpa till.

Men några dagar senare när lönen har kommit får man istället höra vilken fantastisk helg de haft med krogbesök och utgång både fredag och lördag, och som avslutning var de på söndagen på köpcentret och unnade sig den där dyra jackan de suktat efter flera veckor plus lite annat kul. Och helt plöstligt känns knäckebröd och nudlar i slutet av månaden ganska välförtjänt.

Det finns de som lever snålt hela månaden men trots att de vänder på varenda krona så har de det ändå svårt att få det att gå ihop, det är en helt annan historia. Men till alla de andra som väljer att unna sig dyra nöjen när plånboken är stinn för att sedan beklaga sig över sin dåliga ekonomi när månaden går mot sitt slut skulle jag vilja ställa några frågor.

  • Är fest- och shoppinghelgen verkligen så rolig att det är värt att snåla resten av månaden?
  • Hur mycket bättre mår du av de dyra sakerna du unnar dig och hur länge vara den känslan?
  • Hur skulle det kännas att ha 25 000 kronor i buffert på ett sparkonto?

25 000 kronor som på några år kan växa till 100 000 kronor. En fest- och shoppinghelg går lätt lös på 2-4 000 kronor så med en enkel omprioritering går det att spara ihop till bufferten på ett år och ändå ha pengar till mat och nödvändigheter hela månaden. På några år har man sparat ihop 100 000 kronor och rätt placerade växer pengarna ännu mer.

Man blir inte lyckligare av att ha pengar på banken än vad man blir av att sätta sprätt på dem, men däremot blir man tryggare och mindre ekonomiskt sårbar. Att kunna äta bra mat hela månaden och klara en större oväntad utgift innebär en hälsosam ekonomisk trygghet som ger långt större tillfredsställelse än den kortvariga glädjen att låta pengarna rulla.

Borde inte det vara att unna sig livets goda?

/Charlotta

Powered by Calculate Your BMI