Home Älska sig själv Vad innebär det egentligen att någon gör dig hel?

Vad innebär det egentligen att någon gör dig hel?

by Charlotta

”He/She completes me!” säger de så poetiskt i romantiska hollywoodproduktioner och sedan lever de lyckliga i alla sina dagar. Eller…?

Om vi ser förbi det romantiska skimret och för en stund fokuserar på den egentliga betydelsen av att en annan person gör dig hel, vad innebär det då egentligen? Jo, rent krasst måste det betyda att du i dig själv är ofullständig, inkomplett, ungefär som ett pussel där en del bitar fattas, eller en tårta som någon redan har ätit av, eller ett halvfärdigt hus, du saknar helt enkelt vissa delar. Hur kul låter det? Och ännu viktigare hur sunt eller sannolikt låter det?

Trots att tanken på oss stackare som ofullständiga skapelser skaver en hel del så fortsätter vi tankeexperimentet en stund till, bara för att se var vi hamnar. Låt oss tänka oss att vi människor saknar en del av våra pusselbitar och att vi behöver den där andra väldigt speciella personen som matchar oss för att fylla dessa luckor och göra oss hela.

Det skulle betyda att så länge du lever i harmoni med din andra halva så är allt frid och fröjd, men vad händer då om harmonin klingar av och relationen tar slut? Jo, när den andra personen försvinner så tar han eller hon med sig en del av de pusselbitarna du behöver för att leva ett bra liv, för att må bra, och plötsligt så är du ofullständig igen. Viktiga bitar som har gett dig trygghet, bekräftelse, frid och ro eller vad som helst som du behöver, är plötsligt borta och du förväntas klara dig utan dem. Lite som om någon plötsligt gick iväg med dina lungor, eller din lever, eller … ditt hjärta. Med ens blir det ganska självklart varför det kan vara så svårt att släppa iväg en människa man levt tillsammans med, även om kärleken är slut och man verkligen vill gå vidare.

Men det finns ett alternativ, vi människor kommer inte till världen ofullständiga, redan från början har vi alla förmågor vi behöver för att leva kompletta och lyckliga liv, vi behöver bara tillåta oss att utveckla alla sidor av oss själva. Ofta utvecklar vi en del väldigt väl medan andra, på grund av omständigheter eller omedvetenhet eller något annat, förblir outvecklade. Och lika ofta luras vi att tro att de sidorna inte alls existerar hos oss eftersom de kan upplevas som obefintliga, men de finns där om man bara letar lite.

Alternativet är alltså att uppmärksamma och utveckla de sidor hos dig själv som känns som luckor eller hål i pusslet, så att du inte behöver någon annan för att fylla dem utan kan fylla dem själv. Att kunna ge dig själv det du behöver och bli en så hel människa som möjligt gör inte att du älskar någon annan mindre, men det gör att du blir mindre sårbar för om kärleken skulle ta slut. Det gör också att du älskar dig själv mer och att relationen kan byggas huvudsakligen på kärlek, attraktion, passion, vänskap och partnerskap istället för på känslomässiga behov och rädslor.

Så istället för att leta efter någon som gör dig hel, så gör dig själv hel och möt din partner i kärlek istället för av behov.

/Charlotta

11 comments

Anja-Karin 12 april, 2015 - 13:13

Vilken bra och klok text att ta till sig.
Det skulle även vara intressant att höra mera konkreta förslag över vad man kan göra för att bli hel i sig själv.

Hälsn. Anja- Karin

Coachen 12 april, 2015 - 15:02

Tack Anja-Karin!
Det kommer ett inlägg med konkreta förslag någon av de nämsta dagarna. 🙂
/C

Anja-Karin 12 april, 2015 - 18:24

Det låter jättebra det 🙂 .
/

Elinor 12 april, 2015 - 17:37

Hej!
Måste bara säga att det är så många kloka tankar som du delar med dig av. Jag önskar att många människor läser dessa och tar till sig! Tack coachen!

Coachen 12 april, 2015 - 18:50

Tack Elinor, vad roligt att du känner så. 🙂
/C

Camilla 12 april, 2015 - 19:21

Jag jobbar m att få upp energin igen efter en mkt tråkig händelse o det går ganska bra. Att fokusera på rätt saker o få dem känslorna att växa. Inställning är allt. Det går framåt. Men så kan jag bli så förtvivlad över att jag känner mig instängd i min arbetssituation, o jag jobbar på att förändra min inställn där. Men vad svårt det är ibland ändå. Många begränsande tankar dyker upp. Jag försöker tänka att det ordnar sig, men jag kan inte riktigt tro på det..

Coachen 12 april, 2015 - 19:30

Var snäll mot dig själv och ha tålamod! Det du beskriver är jättebra framsteg, att du då och då faller tillbaks i gamla tankar och mönster igen är inte alls konstigt, det är inget misslyckande utan helt naturligt. Så länge du inte stannar där för länge åt gången utan hittar tillbaks till dina mer energifyllda och framåtsträvande tankar så är allt bra. Efterhand som hjärnan vänjer sig vid de nya tankarna så blir det lättare och lättare att hålla fast vid dem och längre och längre mellan återfallen.

Försök att hitta verktyg som kan hjälpa dig på rätt spår igen när du hamnar snett, så du inte behöver lägga så mycket energi på det var gång. Verktygen kan bestå av vissa tankar som hjälper dig att tänka på rätt saker igen, musik, en film, några rader ur en bok eller vad som helst som hjälper dig att lämna de begränsande tankarna bakom dig. Du är på rätt spår Camilla, så ge dig själv en klapp på axeln och tala om hur stolt du är över dig själv. 🙂
/C

Camilla 12 april, 2015 - 20:20

Tack. Känns mkt bra m uppmuntran.. Tror du på att man kan visualisera sin framtid..?

Coachen 12 april, 2015 - 20:44

Japp, jag är helt övertygad om det. Först visualiera den och sedan manifestera den.
/C

Camilla 12 april, 2015 - 20:50

Tack för allt stöd.

Coachen 12 april, 2015 - 20:52

Väl bekomme! 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI