Home Personlig utveckling Vad menar man med att man inte orkar?

Vad menar man med att man inte orkar?

by Charlotta

Naturligtvis finns det en självklar tolkning av uttalandet ”Jag orkar inte.”, att man rent fysiskt saknar den energi som krävs för att göra något. I dagens undernärda, överarbetade, smärtpåverkade och utmattade samhälle är den tolkningen allt som oftast tyvärr mitt i prick.

Att inte orka för att kroppen inte mår bra ska aldrig behöva vara pinsamt eller skamfullt, tvärtom är det ansvarsfullt att ta sin hälsa på allvar och inse sina begränsningar så att man förhoppningsvis kan agera i tid för att kunna vända skutan innan det har gått för långt.

Men det finns en annan tolkning också, när det egentligen inte är något fel på kroppen och energinivån men man ändå inte kan förmå sig att göra det som man vet att man borde göra, eller det som behöver göras.

Många gånger när man känner att man inte orkar med något så är det en helt annan orsak som ligger bakom, det som spökar är ofta en känsla av att man inte tycker att det är lönt för man tror inte att det tjänar något till, att det är känns onödigt, att det inte kommer att göra någon skillnad, att det känns meningslöst eller någon annan liknande känsla.

Problemet är egentligen inte brist på ork utan brist på motivation och övertygelse, det som saknas är ett starkt och tydligt varför. Varför ska jag göra detta? Vad är nyttan? Oavsett om det är något verkligt meningsfullt och viktigt man ska göra eller något relativt banalt som bara måste göras så gör man det alltid bättre om man är motiverad.

Bästa sättet att hitta motivation är att skaffa sig ett riktigt bra varför, ibland är det enkelt att finna ett starkt varför men ibland kan det vara en utmaning som gör att man får leta lite och vara en smula kreativ. Ett starkt varför gör inte bara arbetet mer meningsfullt utan det gör också ofta att man gör ett bättre jobb oavsett vad det gäller.

Istället för att skjuta uppgiften framför dig och låta det utvecklas till ett dåligt samvete så skaka fram ett riktigt bra varför till att du ska göra det. När du funnit ditt varför kommer du att känna hur motivationen rinner till och sedan känns uppgiften inte så betungande längre och därmed har orken återvänt.

/Charlotta

2 comments

Simone 12 augusti, 2017 - 06:29

Hej!
Vad som är ett varför tycket jag är jättesvårt att formulera?
/ S

Charlotta 12 augusti, 2017 - 09:19

Fråga dig själv varför du ska göra det och svara på den frågan, sedan frågar du varför du ska göra det som du svarade på första frågan, och så fortsätter du att fråga varför tills du kommer till slutet, till ”alla varförs moder”. Där har du ditt egentliga varför, det som motiverar dig.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI