Home Personlig utveckling Vad önskar du att du hade gjort för fem år sedan?

Vad önskar du att du hade gjort för fem år sedan?

by Charlotta

Om du kunde ändra något i det förgångna, något som skulle innebära att din nutid skulle förändras, vad skulle det då vara? Skulle du ha sagt till någon att du älskade personen? Skulle du ha börjat månadsspara? Skulle du kanske ha gått en utbildning? Skulle du ha investerat i aktier? Skulle du ha bytt jobb, eller flyttat eller startat ett företag, eller skulle du kanske ha lämnat en ohälsosam relation?

Har du upplevt känslan av att det inte är lönt för att det är för sent? Att du har kommit till insikt om vad du egentligen vill alldeles för sent och nu finns det så mycket begränsningar, eller det är så lång väg dit, eller det skulle ta så mycket kraft och tid att börja om från början, att du tror att det inte är värt det?

Om du har upplevt den känslan och den fått dig att avstå från att göra det du innerst inne vet är rätt väg för dig, föreställ dig då att du istället snabbspolar livet fem år fram i tiden.

Om fem år kommer du då förmodligen att vara på ungefär samma ställe som du är idag, och förmodligen kommer du att se tillbaka och tänka hur mycket du önskar att du hade gjort den där förändringen för fem år sedan, att du hade satt planen i verket trots att det kändes som om du var sent ute, för då hade du redan varit fem år in på rätt väg.

Ett gammalt kinesiskt ordspråk säger att den bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, men den näst bästa tiden är just nu.

Visst hade det varit bra om du hade genomfört den där förändringen du vill göra redan tidigare, då hade du redan haft gjort allt det slitsamma arbetet som måste till innan saker och ting faller på plats, och då hade du nu kunnat njuta av resultatet av ditt arbete och att du var så klok att ha framförhållning och redan tidigt inse vad du ville.

Men om du är som de flesta andra, och inte i förväg vet vilken förändring du skulle vilja ha fem år senare, eller inte på ett tidigt stadium förstått hur ditt liv skulle utveckla sig och därför inte redan har genomfört förändringen, så blir tillfället aldrig bättre att göra det än nu. För desto längre du väntar med att fatta beslutet och ta första steget, desto längre får du vänta på att se resultaten och skörda frukterna.

Vilka livsträd önskar du att du hade planterat för tjugo år sedan så att du hade kunnat skörda frukterna idag? Vilka träd ska du plantera idag för att kunna börja njuta av frukterna om några år?

/Charlotta

7 comments

A 4 maj, 2017 - 07:45

Ja du Charlotte, så här i min ålder så tänker jag tillbaka på mycket som jag borde ha tillvaratagit. Som speciellt 1 förhållande till en kvinna jag umgicks med lite på 80-talet, hade jag inte varit så rädd och osäker då så hade det troligen blivit mycket bra. Önskar att det hade varit idag. Även att jag hade utvecklat min kreativa sida mer, men la av när min lärare och mentor dog. Jag ångrar faktiskt ganska mycket, men jag tänker ibland att det kanske var meningen att det inte skulle bli så, som jag tänker idag så har det blivit ännu svårare i alla fall att få kontakt på ett riktigt och sunt sätt. Efter att den digitala världen har tagit över praktiskt taget allt, så är det jävligt svårt att nå in till människor. Och jag märker det på många sätt, att nu jagar många efter bekräftelse och utger sig för att vara något de inte är. Det är baksidan i sin sämsta dager i denna digitala värld vi lever i. Och jag avskyr det, inget känns levande och äkta längre. Mest en massa förskönande stories om hur fantastiska människor beskriver sig själva, och givetvis är alla felfria också. Jag lever i sanningens värld och i nuet, det fanns alla möjligheter, innan människan blev så fördärvad och förstörd av internet. Tänk om vi inte hade detta, hur skulle samhället och människan vara då, mer tillförlitlig kanske? Jag känner mig som en främling i dagens uppskruvade värld där många gömmer sig bakom tangentbordet.

Charlotta 4 maj, 2017 - 09:15

Det är ett val att leva bakom tangentbordet, världen där utanför finns kvar, och beroende på vilka sammanhang man väljer att röra sig i så fungerar det till stora delar på samma sätt som tidigare. Gör idag vad du behöver göra för att inte ha mer att ångra om ytterligare fem eller tio år.
/C

A 4 maj, 2017 - 09:31

Självklart så är det ett val, jag använder inte datorn mycket, mest för praktiska saker. Jag lever vidare på det sätt jag levt, vet inget annat.
På något sätt så känns det, som att det inte finns mer att ångra. Känns som att det har gått så lång tid nu, där jag levt som jag gör. Svårt att ändra på känns det som. För mig är det viktigaste att jag ger mig ut på dagarna, och bara promenerar. Pensionärliv 🙂

Charlotta 4 maj, 2017 - 11:53

Så länge du är nöjd är allt bra. 🙂
/C

A 4 maj, 2017 - 09:37

Jag ska i alla fall göra mitt bästa för mig själv den kommande sommaren 🙂

A 4 maj, 2017 - 09:41

Och jag är definitivt inte ute efter något kärleksförhållande. Mer ett vänskapligt förhållande, men annars får det duga med de minimalt få kontakter jag har 😉

A 6 maj, 2017 - 11:45

Ja, jag är nöjd med det liv jag lever, lite småsaker som jag kan ändra på bara som att kanske skaffa mig bättre rutiner för matlagning och motion 🙂

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI