Home Personlig utveckling Vad tycker du?

Vad tycker du?

by Charlotta

Hur många gånger per dag har du åsikter om saker som du egentligen inte har med att göra? Saker som i realiteten inte spelar någon som helst roll för dig, ditt liv och dina närståenden, utan som du bara tillåter dig att ha en åsikt om helt utan anledning?

Och hur många gånger per dag väljer du att uttrycka denna helt ovidkommande åsikt till någon annan som inte heller har med saken att göra, och därmed uppmuntra även denna personen att skaffa sig en åsikt som vederbörande kanske känner behov av att föra vidare?

  • ”Vad tycker du om att de ska skiljas?”
  • ”Har du hört att de ska ha barn igen, det är deras fjärde, hur tänker de?”
  • ”Nu har han bytt jobb igen, har han svårt att komma överens med folk eller?”
  • ”Har du hört att hon dejtar en yngre man, vad ska man säga?”
  • ”Det är tydligen han som har vårdnaden om barnen, visst börjar man undra?”
  • ”Det verkar som om de har ny bil igen, borde de inte lägga pengarna på viktigare saker?”

Om någon säger dessa eller liknande saker till dig så kan ett bra svar vara: ”Det är inget som angår mig och jag skulle uppskatta om jag slapp höra mer om det.” Och om du själv får lust att säga något liknande till någon så hejda dig ett ögonblick och fråga dig själv vad nyttan är.

Väldigt många saker i livet behöver man egentligen inte tycka något om, man kan välja att bara konstatera att det är så saker är just nu, helt utan att lägga någon värdering i det eller utan att relatera informationen till sig själv.

När man inser och accepterar att det mesta av det som händer inte har någon direkt påverkan på en själv, och sannolikt aldrig ens kommer att påverka en indirekt, så kan man också frigöra en väldig massa energi och tid som man tidigare ägnat åt helt oväsentliga saker.

Att leva livet med örat mot marken och näsan i allt man kommer i kontakt med är inte bara oroande och ovärdigt, det är också fullkomligt utmattande. Att vara en åsiktsmaskin som tycker något om allt och alla är bortslösad energi och ett intrång i någon annans privata sfär.

Att släppa den vanan eller det outtalade kravet, och börja fokusera på det som verkligen betyder något kan vara ett var de bästa besluten du fattar i livet, både för dig själv och för dem du annars skulle haft åsikter om.

/Charlotta

4 comments

Palle 25 maj, 2017 - 21:36

Håller helt med dig – varför ska man lägga sig i andras angelägenheter.
Samtidigt är det som Charlotta säger att man ser hur andra har det och kan inspireras av det.
Förhoppningsvis kan en vuxen person hitta sin balans i detta och låta avundsjuka, jante och liknande fara och flyga.

Charlotta 25 maj, 2017 - 21:41

Tack för dina tankar Palle.
/C

Anna 29 maj, 2017 - 12:33

Jag försöker verkligen låta bli att delge åsikter om sånt som jag inte kan veta något om men jag upplever att detta gör att man sticker ut och att andra blir frustrerade för att man vägrar haka på. För mig kan det ibland kännas svårt att sticka ut men hoppas att jag tjänar på mitt beteende i längden. Tack för en toppen fin blogg med mycket bra idéer man kan ta till sig!

Charlotta 29 maj, 2017 - 12:43

Välkommen hit Anna och tack för berömmet. 🙂 Visst är det konstigt att det är den som inte hoppar på ”åsiktståget” som sticker ut som annorlunda. Det säger en del om hur mycket tyckande vi lever med i samhället numera, en viktig reflektion.
/C

Comments are closed.

Powered by Calculate Your BMI